В. Haaretz: Новият екип на Байдън – мечта за Израел

Израелските представители на външната политика от двете страни на политическия спектър приветстват решението на Джо Байдън да избере Антъни Дж. Блинкен за държавен секретар. Новината за решението на Байдън беше потвърдена в понеделник. Блинкен, ветеран от външната политика, беше един от двамата най-често цитирани кандидати в списъка на Байдън за поста на държавен секретар. Предполагаше се, че той ще оглави или Държавния департамент, или Съвета за национална сигурност, пише израелският вестник Haaretz, цитиран от Агенция „Фокус“.

Решението да назначи дългогодишния си съветник по външна политика начело на Държавния департамент – заедно с Джейк Съливан като съветник по националната сигурност и съобщението, че Мишел Флорной ще бъде назначен за министър на отбраната, ясно показва подхода на Байдън – да събере екип от много опитни хора, с които той има дългогодишна близка връзка.

„Тони Блинкен и другите имена свидетелстват, според мен, за промените, от които се нуждае светът и които също ще обслужват интересите на Израел“, каза бившият израелски външен министър Ципи Ливни, добавяйки, че е оптимист и „очаква с нетърпение новата администрация „. Тя вярва, че Блинкен и други външнополитически лидери ще върнат САЩ по пътя на многостранността и международното сътрудничество, които администрацията на Тръмп „напълно отхвърли“.

Дори Голд, който е бил съветник и генерален директор на израелското външно министерство при Бенямин Нетаняху и преди това консултант на Ариел Шарон, нарича решението на Байдън да назначи Блинкен да отговаря за външната политика на САЩ „окуражаващо“.

Блинкен има дълъг и уважаван опит както на държавната служба, така и като съветник на политически лидери от Демократическата партия, най-вече Байдън. По време на президентството на Клинтън той е бил автор на речи и служител на Съвета за национална сигурност. По време на управлението на Джордж Буш-старши той е директор на персонала на Комисията по външни отношения на Сената (2002-2008 г.). Комисията беше председателствана от Байдън и точно тогава между тях са се развили тесни взаимоотношения.

През 2008 г. Блинкен се присъединява към екипа на президента Обама и остава под управлението на Байдън по време на мандата му като вицепрезидент като негов съветник по националната сигурност. През 2014 г. той стана заместник на тогавашния държавен секретар Джон Кери.

Дори Голд си спомня как през 2016 г., като ръководител на делегацията на израелското външно министерство, той е отишъл във Вашингтон за разговори с Блинкен и впоследствие самият Блинкен посети Израел с делегацията си за стратегически преговори. Голд казва, че въпреки че е служил в администрация, която по това време е била в противоречие с Израел, Блинкен е направил впечатление като „отговорна и неконфликтна личност, който си върши работата добросъвестно“. Така че, когато чух, че той може да стане държавен секретар при Байдън, аз като израелец намерих решението окуражаващо, коментира той.

„Най-добрият отбор“

„Блинкен познава Израел много добре – познава проблемите, познава основните играчи, знае всичко, което трябва да се знае за нас“, каза Лиор Вайнтрауб, бивш ръководител на апарата на израелското посолство във Вашингтон. „Той създаде топли отношения с израелските служители, които работеха във Вашингтон, и ние го уважавахме изключително много заради професионализма му. От израелска перспектива това назначение може да постави началото на добри отношения с администрацията на Байдън“, каза той и добави, че Блинкен и останалите кандидати са“ най-добрият екип на президента Байдън, за който Израел можеше да мечтае“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *