Германия инжектира 5 млрд. евро в автомобилния сектор

Германия инжектира 5 млрд. евро в автомобилния сектор

Германската автомобилна индустрия ще получи 5 млрд. евро под формата на държавна помощ, за да се справи с негативния ефект на пандемията и преминаването към производство на електрически модели.

Правителството на Ангела Меркел ще увеличи срока на бонусите, които се отпускат за закупуване на превозни средства, задвижвани чрез електричество, до 2025 г. Освен това ще предложи и стимули за подмяна на старите камиони. Всичко това ще позволи на потребителите да заменят по-бързо старите си автомобили с двигател с вътрешно горене, както и на компаниите да инвестират в нови технологии.

„Всички сме наясно, че индустрията преминава през трудна фаза, която засяга стотици хиляди работни места“, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер . „Знаем, че това не е просто въпрос, който засяга големите автомобилни производители, а по-скоро въпрос, който дълбоко засяга средните компании, които произвеждат компоненти“, каза още той, цитиран от Bloomberg.

Доставчиците на части и автомобилните производители, които осигуряват работа на близо 800 000 души в страната, започнаха да правят големи вложения в зелени технологии преди пандемията. Това ги изложи на още по-голям риск след като търсенето през тази година се срина.

Производството на автомобили не е просто отрасъл на една индустрия. Той е двигател. Така че в тази ситуация държавата, индустрията и профсъюзите работят ръка за ръка“, каза германският социален министър Хубертус Хейл.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *