Германски вестник предрича „решаваща схватка“ за „Северен поток-2“

Германски вестник предрича „решаваща схватка“ за „Северен поток-2“

Германия се опита да „умилостиви“ САЩ за изграждането на газопровода „Северен поток 2“, като започна да изгражда терминали за американски втечнен природен газ (ВПГ), но сега тази работа спря и затова предстои „решаваща битка“ за руския газопровод, пише германският вестник Die Welt, цитиран от РИА Новости и Агенция „Фокус“.

Берлин се надява да подобри трансатлантическите отношения при Джо Байдън, но той е противник на проекта, припомня вестникът. Сега американският сенат обсъжда нови санкции, насочени към застрахователни и сертифициращи компании, които си сътрудничат с руски кораби при завършването на тръбопровода.

„Доскоро германското правителство оставяше отворен въпроса за завършването на строителството на газопровода, но в близко бъдеще ще трябва да даде ясен и конкретен отговор. Така че решителната битка между САЩ и Германия за“ Северен поток 2 „е все по-близо“, пише авторът на материала.

Освен това в началото на ноември, малко преди дискусиите за нови санкции в Конгреса на САЩ, компанията, отговорна за изграждането на терминал за американски ВПГ в германското пристанище Вилхелмсхафен, се оттегли от проекта, пише вестникът. В същото време остава неизвестно дали ще бъде възможно да се намери заместител в друго пристанище.

„Така че сега федералното правителство рискува да се изправи директно пред заплахата от санкциите, които се стреми да предотврати. В близко бъдеще то няма да има какво да предложи на САЩ, за да се откажат от намеренията си“, заключава Die Welt.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *