Германското производство процъфтява въпреки COVID мерките

Германското производство процъфтява въпреки по-строгите ограничителни мерки, които правителството наложи в опит да овладее разпространението на COVID-19. Фабриките в страната изнесоха повече стоки през декември в сравнение с ноември 2020 г., сочат данните на IHS Markit за производство, цитирани от Reuters.

Окончателният PMI индекс на мениджърите на покупки на IHS Markit за производството, което представлява около една пета от германската икономика, нарасна до 58.3 от 57.8 през ноември.

Резултатите от декември са най-високите от февруари 2018 г. насам, сочат данните от изследването.

„Германското производство продължава да върви нагоре, тъй като само производителите на потребителски стоки отчитат известен спад, след като бяха въведени новите по-строги блокировки в страната и чужбина“, заяви икономистът на IHS Markit Фил Смит.

Анализът обръща внимание на огромния натиск върху веригите за доставки в първите месеци от пандемията и липсата на контейнери, които да транспортират стоките. Смит пояснява, че тези проблеми са нормални предвид смущенията около COVID-19, но били бързо преодолени.

„Проблемът с доставките не е причинил големи смущения в производството през декември, защото хората бяха подготвени за ситуацията. Но е възможно да започнат да се усещат през следващите месеци“, пояснява той.

Въпреки това производителите в Германия са оптимистично настроени, че ваксините ще върнат живота в нормалните му стойности и икономиката ще започне да се възстановява все по-бързо.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *