Гешев за връзките между Узунов и Бобоков: Като свински черва са! (Видео)

Гешев за връзките между Узунов и Бобоков: Като свински черва са! (Видео)

Гешев и главният секретар на МВР са в Сандански. Поводът – разпространението на наркотици и битовата престъпност.

Относно комуникацията между Пламен Узунов и Пламен Бобоков, Гешев обясни, че наблюдаващите прокурори ще решат дали секретарят на президента ще бъде привлечен като обвиняем.

„Кой може да предвиди какво обвиняемият Бобоков пази на телефона си и с кого говори? Като „свински черва“ е – дърпаш от единия край, появява се от другия край. Работим безкомпромисно“, подчерта Иван Гешев, който предвиди, че ще има атака срещу прокуратурата и опити за закриване на институцията.

Никой няма право да се намесва в съдебни дела. Това е единият аспект, другият е въпрос от кадрови и морален аспект. Проблемите към прокуратурата на мен са ми ясни и взимам адекватни мерки за ситуацията“, добави главният прокурор. Той обяви, че се проверява прокурор от Русе във връзка с конфликт на интереси и злоупотреба с длъжност. „Проверката е върху дейността му за 3 години назад и за етични нарушения“.

„Проблемите на другите институции не са мои проблеми. Президентът, както министър-председателят, както министрите, са политически ангажирани лица. Аз няма как да коментирам политически изказвания. Доколкото си спомням президентът призова да се разследва корупцията, а търговия с влияние е част от корупционните действия. Българската прокуратура, докато съм главен прокурор, няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми независимо дали става въпрос за министър-председател, президент, секретар, министър, депутат, ром или циганин, турчин или друг български гражданин. Подходът към всички ще бъде един и същ. Разграничителната линия е дали се нарушава законът, това е едниственото нещо, с което ще се съобразява българската прокуратура. Ние няма да съобразваме и не се съобразяваме действията си с политическите последствия, те са проблем на политиците, да си ги решават те. Ако искат да няма политически последствия, да си правят правилен кадрови подбор и да спазват закона“, категоричен бе Гешев.

„Проблемите на другите институции не са мои проблеми. Президентът, както и министър-председателят, както и министрите, са политически ангажирани лица. Аз няма как да коментирам политически изказвания. Доколкото си спомням президентът призова да се разследва корупцията и търговия с влияние. Българската прокуратура, докато съм главен прокурор, няма да прави компромиси“, категоричен бе Гешев.

Според главния прокурор, от прокуратурата показват на българските граждани доказателства и данни от разследвания, за да не може да се позволяват манипулативни внушения на политическа, икономическа и ли друга основа. Прокуратурата показва мрежа от зависимости между едрия бизнес и политика, която е оформена в държавата. Прокуратурата има намерение да преустанови тази мрежа. Компромиси няма да има за никой, подчерта Гешев.

„Българската прокуратура е открита към гражданите, по начин по който не е открита никоя друга структура в държавата. Ние не се притесняваме да показваме и собствените си проблеми свързани с опити за олигархично или политическо влияние върху съдебната власт’, заяви главният прокурор.

След като може да бъде разпитан министър-председател, след като може действащ министър, безпрецедентно след 1989 г., да бъде задържан под стража, след като може действащ зам.-министър в момента да бъде в ареста, не виждам защо да не може да се разпита съветник на президента, добави главният прокурор.

Той обясни, че българският главен прокурор не разследва, това правят разследващите органи, а разследванията им се наблюдават от наблюдаващи прокурори. „Президентът вероятно е допуснал лапсус или не е добре информиран как функционира българската съдебна власт“.

Колкото повече работим, толкова повече неща ще излизат от тези мрежи със зависимости, за които вече стана въпрос. Ние сме много наясно с последствията, с политическите атаки, на които ще бъде подложена прокуратурата, с личните атаки, на които ще бъдат подложени конкретни прокурори, както и опити за законодателни изменения за закриване на прокуратурата. Ние влизаме в битка и сме твърдо решени да я спечелим, категоричен беше Гешев.

„За изтеклите записи и снимки, които предстои да бъдат възстановени, за да се провери дали са автентични, предстои да бъде направена проверка „, обясни той.

„Съчетават се две акции на прокуратурата в Сандански, при които са задържани около 10 човека“, обяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев за акцията в Сандански.

В града има 2-3 големи групи, които се занимават с наркоразпространение. Обект на досъдебното производство е една от тях, която се наблюдава от година. Намерено е и голямо количество пари. 

Операцията е стартирала тази нощ, проверяват се лица, регистрирани за продажба на дрога, както и такива с две и повече висящи дела. Открити са големи суми пари. 

Операцията е стартирала тази нощ, проверяват се лица, регистрирани за продажба на дрога, както и такива с две и повече висящи дела.

„>

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *