Гл. комисар Николов: Ситуацията с пожара между Студена и Дервишка могила е сериозна

Гл. комисар Николов: Ситуацията с пожара между Студена и Дервишка могила е сериозна

Ситуацията с пожара между Студена и Дервишка могила е сериозна и не би трябвало лековато да твърдим, че е локализиран . Това съобщи  директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов, предаде Агенция „Фокус“.

„Надяваме се, че нещата вървят постепенно към нормализиране. Така или иначе тази вечер правим организация да можем утре да включим допълнително сили, ако се наложи от съседните региони, включително от Пловдив и Кърджали наши колеги заедно с две модулни формирования и хеликоптера“, каза гл- комисар Николов.

Според него е много важна тази нощ как ще протече и дали ще има промени във вятъра. „Лично ние ръководството се надяваме нещата да бъдат овладени още тази вечер и поставени под контрол“, изтъкна още гл. комисар Николай Николов.

По думите му обаче ситуацията е сериозна и не би трябвало лековато да твърдим, че нещата са локализирани и всичко е под контрол. На въпрос дали пожарът между Студена и Дервишка могила е локализиран, гл. комисар Николай Николов отговори, че не би следвало да твърдим толкова бързо, че е локализиран.

„Първите новини, които идват са за това, че пожарът е ограничен по периметър, което не значи, че не сме притеснени евентуално от рязка промяна в ситуацията. Утре нещата ще станат по-ясни“, каза още директорът на ГДПБЗН.

Над 30 тона вода са изсипани от вертолет Ми-17 днес за потушаването на горския пожар, възникнал между селата Студена и Дервишка могила, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Екипажът от състава на авиобаза Крумово участва в помощ на хората за овладяването на огнената стихия от 14.38 ч. до 17.35 ч. Под ръководството на майор Славчев са направени 15 захода с вертолета, оборудван със система за борба с пожарите.

Два специализирани екипа от военните формирования на Сухопътните войски в Ямбол и Хасково имат готовност да се включат утре, за да помогнат също за потушаване на горския пожар.

Локализиран е пожарът, който гори между селата Студена и Дервишка могила, община Свиленград. Това съобщиха по-късно от пресцентъра на Областна администрация – Хасково в социалната мрежа „Фейсбук“.

Огънят е обхванал над 500 декара борова и широколистна гора. През нощта на място ще останат да дежурят екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“- Хасково, а потушаването му ще продължи и утре.

Пожарът е труднодостъпен за пожарни автомобили и се гаси само на ръка, поради което областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова е поискал съдействие от Военно формирование 52 740.

Утре сутрин, в помощ на пожарникарите от хасковска област, се очаква да се включат военни и пожарникари от съседни области, както и два булдозера на МВР-Бургас и МВР-Пловдив.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *