Големите компании за играчки казват сбогом на пластмасата

Големите компании за играчки казват сбогом на пластмасата

Много от големите компании производители на играчи се стремят да станат по-екологични, след като от десетилетия използват пластмаса за изработката на своите играчки или опаковки. Пандемията донесе неочакван скок в продажбите на детски стоки, а по време на предстоящите зимни празници се очаква наистина невиждан интерес към тях, пише CNN.

Намирането на алтернативи на пластмасата е от решаващо значение за справяне с проблемите с изменението на климата. И производството, и изхвърлянето ѝ имат опустошителни последици за планетата – като се започне от отделянето на емисиите парникови газове, които допринасят значително за изменението на климата, и се стигне до замърсяване на реки и океани.

Ето и някои от производителите на играчки, които съвсем скоро ще кажат сбогом на пластмасата:

Uno

Компанията обяви, че вече има 100% рециклируемо тесте карти. Самите карти Uno винаги са такива, но целофановото фолио, с което са покрити, не беше. Ето защо компанията планира до 2021 г. да премахне опаковката на всички тестата, които произвежда. 

Lego

Lego планира да използва рециклируема хартия за своята опаковка, а не както досега пластмасова за еднократна употреба. Използването на новия вид материал се очаква да започне до 2025 г. 

За производството на блокчетата Lego, които отбелязаха огромен скок в продажбите си по време на блокадата покрай пандемията, е са необходими 90 000 тона платмаса годишно. Компанията от години търси начин за разработване на алтернативи на пластмасата на петролна основа, които могат да се използват в маправата на елементите. Постигнат е известен напредък в технологията, но по-голямата част от отделните парчета все още се изработват от пластмаса.

Little Tikes

Little Tikes, която произвежда редица детски стоки, включително скутери, люлки и игрални къщи, пусна нова линия играчки, изработени от рециклирана пластмаса и опаковани в рециклирани материали. Ако вашата играчка Little Tikes остарее или се повреди, можете да я поставите в кош за разделно събиране на отпадъци и да знаете, че в крайна сметка тя ще бъде използвана повторно под различна форма, уверяват от компанията. Little Tikes също заяви, че е добавила нова линия детски играчки Wooden Critters, които използват дърво и естествени материали.

Rock-a-Stack

Rock-a-Stacks са практически синоним на пластмасови отпадъци. Кухите цветни пръстени, подредени по размер и цвят на стълб, до края на годината ще започнат да се изработват на основата на захарна тръстика и да се опаковат в 100% рециклируем материал.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *