Големият бизнес в САЩ поиска незабавно отстраняване на Тръмп

Ръководителят на една от големите работодателски организации в САЩ, представляваща 14 хил. компании от ранга на Exxon Mobil Corp, Pfizer и Toyota Motor Corp, призова висшите държавни служители да обсъдят незабавното отстраняване на президента Доналд Тръмп от власт.

Предложението идва само 14 дни преди да изтече мандата на президента, но и часове след безпрецедентната блокада над американския парламент (Капитолия).

Джей Тимънс, президент на Националната асоциация на производителите, обвини Тръмп, че

подстрекава към насилие в опит да задържи властта и всеки служител на изборна длъжност, който го защитава, нарушава клетвата си да спазва Конституцията и отхвърля демокрацията в името на анархията“.

Отстраняването на Тръмп може да стане с използването на 25-ата поправка от Конституцията, според която президентът „не е в състояние да изпълнява правомощията и задълженията на своя офис“.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който беше евакуиран от Капитолия, трябва сериозно да обмисли да задейства с правителството 25-тата поправка в Конституцията, за да съхрани демокрацията“, допълни той.

Няколко законодатели от Демократическата партия в Конгреса също призоваха Пенс и кабинета да се позоват на 25-ата поправка за отстраняване на Тръмп.

Асоциацията на изпълнителните директори на някои от най-големите американски компании, заяви, че

хаосът, който се разгръща в столицата на страната, е резултат от незаконни усилия за отмяна на законните резултати от демократични избори“.

Главният изпълнителен директор на Apple Inc Тим Кук бе категоричен, че „отговорните за това въстание трябва да бъдат държани под отговорност и трябва да завършим прехода към администрацията на новоизбрания президент Байдън“. Главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара заяви в Twitter, че „насилието в Капитолия на САЩ не отразява кои сме ние като нация. Наложително е да се съберем като държава и да затвърдим ценностите и идеалите, които ни обединяват“.

Хаосът в Капитолия принуди Конгреса временно да отложи сесията, на която трябва да бъде формално удостоверена победата на Байдън.

Хаотичните сцени се разиграха, след като Тръмп, който преди изборите отказа да се ангажира с мирен трансфер на власт, ако загуби, се обърна към хиляди поддръжници близо до Белия дом, повтаряйки неоснователни твърдения, че изборите са му откраднати.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *