Горбачов: Лукашенко се обърна за подкрепа към работниците прекалено късно

Горбачов: Лукашенко се обърна за подкрепа към работниците прекалено късно

Александър Лукашенко направи една голяма грешка – късно се обърна за помощ към работниците. Това заяви Михаил Горбачов пред московския в. „Комсомолская правда“, цитиран от Новини.бг.

„Беларуският лидер се обърна за подкрепа към работниците. Тази стъпка аз лично я определям като правилна. В същото време обаче искането за помощ е закъсняло и това е голямата му грешка. Това закъснение може да му излезе солено“, заяви първият и последен президент на Съветския съюз в обширно интервю за руския таблоид.

Припомня се, че Лукашенко преди дни посетил предприятие в Беларус, но бе освиркан.

Бащата на Перестройката също така отбелязва, че се забелязва и външна намеса в събитията в бившата съветска република.

Малко след като Централната избирателна комисия (ЦИК) в Минск на 9 август обяви, че сегашният лидер на Беларус е спечелил над 80 на сто от гласовете в изборите за президент, в страната започнаха протести, които властта потушава със сила.

По данни на медии към този момент по време на сблъсъците са загинали най-малко двама души, пострадалите са стотици, като поне 120 от ранените са служители на вътрешното и военното министерства, а задържаните участници в протестните акции са над 6700.

„Аз се оттеглих от ръководството на СССР поради две причини. Първата – не исках избухване на гражданска война. Втората причина – желаех да запазя Съветския съюз. Постигнах само първото“, посочва още Горбачов.

Интервюто е по повод 26 г. от пуча срещу Михаил Горбачов (19-21 август 1991 г.). Тогава бе предприет последен опит да бъде запазен Съветския съюз от страна на група държавни ръководители, обединени в Държавния комитет по извънредното положение (Государственный комитет по чрезвычайному положению, ГКЧП).

В комитета, създаден в навечерието на събитията, участват представители на висшето ръководство на СССР, председателят на КГБ, министър-председателят, вицепрезидентът на СССР. Последният, Генадий Янаев, издава указ, в който възлага на себе си да изпълнява функциите на държавен глава, обяснявайки това със слабото здраве на президента Горбачов. Самият Горбачов, подготвящ в този момент по същество нов проект за съюзна конституция, превръщаща СССР в рехава конфедерация, е блокиран от участниците в преврата в Крим, където той е в отпуска.

ГКЧП въвежда цензура, ограничава телевизионните предавания. По телевизията, след като е сменена програмната схема, постоянно се върти балетът „Лебедово езеро“, който и до ден днешен много хора асоциират с онези събития. В Москва са вкарани войски. Но всичко това не помага на участниците в преврата.

Комитетът обаче просъществува само три дена. „Пучистите“, както в онези дни привържениците на популярния тогава руски лидер Борис Елцин започват да наричат членовете на ГКЧП, не успяват да се справят с центъра на съпротива, в какъвто се превръща Белият дом, в който се разполага правителството на Русия. Членовете на комитета не се решават да щурмуват сградата. В същото време обкръжението на Елцин успява да докара Горбачов от Крим в Москва. Членовете на ГКЧП са арестувани.

От поражението на пуча най-големи политически дивиденти извлича Борис Елцин, избран за президент на РСФСР два месеца по-рано. Авторитетът на неговия основен политически опонент – Горбачов (а заедно с него и на цялото ръководство на СССР и на самия Съюз като политически проект) е необратимо подкопан.

Месеци по-късно се стига и до официалното разпадане на СССР – на 8 декември 1991 г. е подписано Беловежкото споразумение между ръководителите на държавите-учредителки на Съюза на съветските социалистически републики за неговото разпускане и за създаване на междудържавно обединение между бивши съветски съюзни републики – Общност на независимите държави (ОНД).

Споразумението е подписано от държавните ръководители на съветските републики – учредители на Съветския съюз – Руската съветска федеративна социалистическа република, Украинската съветска социалистическа република и Белоруската съветска социалистическа република.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *