Гориво за стартиращия бизнес

Стартирането на бизнес е рисково начинание и според статистиката под 10% от компаниите оцеляват след първите три години. Този период е най-труден и след като предприемачите са ползвали лични средства, помощ от семейството и приятелите, подкрепата може да дойде от бизнес ангели.

Това са хора, които инвестират свои ресурси в компании, идеи, проекти на ранен етап срещу дял в този бизнес с цел бъдеща възвращаемост. Обикновено те допринасят за развитието с ноу-хау, експертиза и контакти, като по този начин инвестицията се превръща в умни пари.

Споделен риск

Рискът и за бизнес ангелите е прекалено голям, но добрата новина е, че и те може да получат подкрепа, след като стартира Sofia Angels Ventures – фонд за ко-финансиране на рискови инвестиции в компании на ранен етап от развитието си. Това не е грантова схема, а инвестицията е споделена 50 на 50% между фонда и друг частен инвеститор (или група от инвеститори), като не е допустимо фондът да вложи повече от 50% привлечената сума. Фондът не купува компании, които той да управлява, а прави дялова инвестиция, която действа като гориво за развитието. Визията за растежа и работата идва от предприемачите.

Моделът

Sofia Angels Ventures ще управлява 13 млн. евро, основната част от които са от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Останалите средства идват от самите фонд мениджъри. Първоначалната инвестиция в определен стартъп е от 200 хил. до 500 хил. евро е поне 50% от тези средства трябва да са от частни инвеститори – бизнес ангели, семейни офиси, частни фондове или комбинация от тях. При втори рунд финансирането може да нарасне до 1 млн. евро. Няма ограничение инвестицията да се простира само над български предприемачи, макар че това е основния фокус на екипа.

Хоризонтът на фонда е 10 години – в първите пет се инвестира, после следва изход от вложението. Има два подхода: В единия случай  бизнес ангелът предлага на фонда да направят съвместната инвестиция. В другия, ако фондът попадне на компания с възможности да расте, неговите мениджъри може сами да потърсят бизнес ангели, които да се ангажират.  Получаването на кофинансиране от Sofia Angels Ventures става само ако фонд мениджърите преценят, че за тях рискът е оправдан.

Управляващите съдружници

Тримата фонд мениджъри са Милен Иванов, Георги Сиджимков и Григори Григоров. Милен и Григори са съоснователи на CEO Angels Club, най-голямата ангелска мрежа у нас. Милен е бил директор за България и на Founders Institute, един от най-големите акселератори за стартъпи в света. Георги Сиджимков е с опит в инвестиционното банкиране, работил е във фондове за рисков капитал. Григори Григоров е председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“, има опит в телекомуникациите.

Фокусът

В кръга от компании попадат технологичните стартапи, но също и свързани с храни, ритейл продукти и услуги, в операциите на които има някакъв вид технология, която предполага скалируемост. Те трябва да може да пораснат и да стигнат ниво, на което лесно да бъдат продадени. Не се инвестира в лайфстайл или консултантски бизнеси, недвижими имоти и хазарт.  Подкрепа може да получат компании, които на определен етап са развили идеята си и тя е валидирана от потенциални техни клиенти. Има изискване екипът да работи на пълен работен ден и това да не е странично занимание. Хората трябва да са мотивирани и напълно отдадения на мисията, която са набелязали. Проектите трябва да са с амбиции, насочени минимум към европейския пазар, и екипите да имат способността да ги реализират.

Риск печели

„Ако компанията се провали, ние си губим парите на 100%. Знаем, че рискът е голям, затова правим портфолио, което споделя риска. Ако имаме късмета, може да заложим на фирма, която да върне парите между 10 и 100 пъти. Не бихме искали да изгубим нито лев, но няма как да се застраховаме срещу това“, обяснява Милен Иванов.  Според него ключов фактор за успеха на един стъртап е екипът да се състои от правилните хора. Ако това е налице, те ще намерят начин да направят успешен бизнес, а финансовата и менторската подкрепа ще им помогне по-лесно и бързо да реализират намеренията си. Недостатъчната инвестиция понякога води до похабяване на възможността, но симбиозата с фонда ще е „финансовата инжекция“, чрез която и бизнес ангелите значително ще намалят риска, който поемат.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *