Гърция въведе още по-тежки мерки срещу Covid-19

Гърция въведе още по-тежки мерки срещу Covid-19

Гръцките власти затягат ограниченията, за да спрат разпространението на коронавируса в по-голямата част на Атина, като заявиха, че пандемията показва „непрекъснато нарастващи тенденции“. По-рано премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че правителството е готово да наложи допълнителни COVID-19 мерки в Атина поради втората вълна от инфекции.

В сила от понеделник, 21 септември, до 4 октомври властите забраняват събирането на повече от 9 души на едно място във всички публични събирания на открито и също така прекратяват концерти на закрито и на открито. Също така определят ограничение от 20 души, които могат да посещават погребения, сватби и кръщенета.

Хората на възраст над 68 години бяха призовани да ограничат движението си, да избягват обществения транспорт и да носят маски.

Работодателите от частния и публичния сектор ще трябва да гарантират, че 40% от служителите работят от вкъщи, а не в офиса, и да въведат смени на ротационен принцип.

Нарастването на инфекциите през последните месеци принуди властите постепенно да налагат отново забрани, включително задължителната употреба на маски във всички затворени обществени и частни пространства.

Здравните власти съобщиха за 339 нови инфекции за вчера, след бяха регистрирани 359 ден по-рано, като около половината бяха в района на Атина, където живее около една трета от населението на страната.

„Наблюдаваме тенденции, които водят до 300 случая ежедневно, а епицентърът е Атина. Нарастването на инфекциите съвпада със завръщането на почиващите“, казва професор Гикас Магьоркинис, експерт по инфекциозни болести, цитиран от Reuters.

Властите затегнаха ограниченията по-рано през седмицата, като заявиха, че пандемията показва „тревожни признаци на устойчивост“.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *