Гърция затяга мерките, може да удължи карантината и след 30 ноември

Гърция затяга мерките, може да удължи карантината и след 30 ноември

 „Целта от 1 декември да започне отслабване на мерките или връщане на икономиката към нормалното състояние изглежда нереалистична“, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас в интервю за телевизия ЕРТ.

В отговор на въпрос дали карантината ще приключи на 30 ноември, той обясни, че през следващата седмица престои да бъде разгледан планът за „постепенно връщане към някаква нормалност до средата на декември“.

„В момента усилията трябва да бъдат насочени към битката срещу по-нататъшното разпространение на коронавируса. Да се говори за конкретни срокове за отслабване на рестриктивните мерки, когато се води битка, не е редно“, смята той.

„Много пъти заявихме, че ще започнем от места, в които натоварването от епидемиологична гледна точка е по-малко, като училищата, търговията на дребно, заведенията за хранене. В момента нямаме срокове, тъй като сме фокусирани върху битката“, каза Пецас.

Според един от правителствените съветници по обществено здраве, Гърция се нуждае от твърдо блокиране, подобно на това в китайската провинция Ухан. Това е необходимо, ако страната иска да спре широкото разпространение на вируса.

„Онова, което трябва да се направи в Гърция, според него е, бизнесът да се затвори и да се работи така, сякаш всеки ден е неделя. Затваряне в стил Ухан за две седмици може да облекчи ситуацията и да спре разпространението на вируса“, смята експертът.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *