Гърция намалява ДДС за ресторанти, кафенета и транспорта

Гърция намалява ДДС за ресторанти, кафенета и транспорта

Гърция намалява ДДС за кафенета, ресторанти и транспорт от 1 юни. Предложението за тази мярка е внесено в парламента за гласуване, като правителството очаква подкрепа и от опозицията.

Всички парламентарно представени партии в южната ни съседка заявиха, че ще подкрепят при гласуването в петък предложението за намаляване на данъците в основни сектори.

Като част от програмата за възстановяване на икономиката, гръцкото правителството внесе промени за намалено данъчно облагане до края на месец октомври. С по-ниски ставки ще се облагат туристическите пакети, заведенията за чай, кафе и безалкохолни напитки, транспортни услуги.

Според законовото предложение от 1 юни до 31 октомври тази година ДДС се намалява от 24 на 13 процента за безалкохолните напитки, кафето, чая, както за билетите за кино, транспорта на пътници и багажа им (влак, метро, трамваи, градски и извънградски автобуси, въздушен и морски транспорт).

Намалената ставка на ДДС ще се прилага и върху консумацията на несъдържащи алкохол напитки на място.

ДДС се намалява и за туристическите пакети от 80/20 (т.е. 80 процента от цената на пакета с ДДС 13 процента, а 20 процента от стойността с ДДС 24 процента) на 90/10.

Ще се помага на наемодателите, които бяха принудени да намалят наемите в периода на карантината.

Наемодателите се освобождават от данък върху дохода за частта от наема (40 процента), която няма да получат заради разпоредбите за борба с последствията на коронавируса върху икономиката.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *