Гърция се разширява в Йонийско море

Консервативното правителство на Гърция внесе законопроект за разширяване на териториалните си води по западната граница. След преговори с Италия и Албания икономическата зона на страната се увеличава до 12 морски мили (22.2 км) навътре в Йонийско море, предава Reuters. Законопроектът, внесен късно снощи, ще разшири двойно западните територии на Гърция от сегашните шест морски мили.

Няма да бъдат засегнати водите в Егейско море край южните и източните брегове на страната, където Атина е в спор за границите със своя съюзник в НАТО Турция.

Гърция и Италия вече са подписали споразумение за морски граници, установявайки изключителна икономическа зона в Йонийско море, докато Атина и Тирана все още не са съгласували всички подробности за морската си граница и са отнесли въпроса до Международния съд.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна в петък в Атина с албанския си колега Еди Рама, съобщава Reuters.

В законопроекта, който се очаква да бъде гласуван по-късно този месец, Гърция казва, че съгласно Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. тя запазва правото да упражнява правата си в други части на своята територия.

На изток от Гърция, Турция предупреди, че подобен ход на Атина би бил повод за война.

Напрежението между двете държави ескалира миналата година заради енергийните ресурси в Източното Средиземноморие. Те се договориха преди няколко месеца да възобновят проучвателните преговори по оспорваните морски претенции в района след четиригодишно прекъсване, но дата не беше определена.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *