Гърция: 85 на сто от новозаразените ни са туристи, влезли през Кулата

Гърция: 85 на сто от новозаразените ни са туристи, влезли през Кулата

През последните 24 часа в Гърция са регистрирани 43 нови случая на COVID-19, от които 85% или 36 са туристи, които са влезли в страната, съобщиха здравните власти, предава БГНЕС.

Според гръцката информационна агенция AНА-MПА, всичките 36 положителни случая са от тестове, извършени на граничния пункт Кулата – Промахон на границата с България, а 20 от тях са сръбски туристи. Гръцкото правителство обяви вчера, че от 6 часа тази сутрин до 15 юли 2020 г. на гражданите на Сърбия ще бъде забранено да влизат в Гърция въз основа на анализа на епидемиологичните данни.

Движението и в двете посоки на граничния пункт „Кулата-Промахон“ е изключително интензивно, но опашки от леки автомобили вече няма, съобщиха следобед от Граничната полиция, цитирани от БНР. Около 2 километра е колоната от тежкотоварни камиони, които се придвижват към Гърция. 
   
В ранните часове на деня опашката преди границата достигна до около 10 километра. Тръгналите на море към южната ни съседка, предимно румънци и българи, чакаха с часове да влязат в Гърция през единствения отворен за туристи граничен пункт. 

Малко след 8 часа сутринта гръцките власти преустановиха пропускането на автомобили със сръбска регистрация, тъй като беше въведена забраната за влизане на сръбски граждани на територията на южната ни съседка. Това предизвика задръстване на самия пункт за обработка на документи.

И България, и Румъния официално поискаха от Гърция облекчаване на положението на Кулата. Предложено бе отваряне на другите пунктове, пускането на отделни коридори за граждани на ЕС и на трети страни и нова организация. 

По информация на гръцките власти само през съботния ден през ГКПП „Кулата“ са преминали 20 000 леки коли. 

Вчера южната ни съседка затвори и ГКПП „Маказа” за туристи от България. Сега оттам могат да минават само българи с трудови договори в Гърция, а също и собственици на имоти там. През ГКПП „Илинден“ и ГКПП „Капитан Петко Войвода“ се пропускат само сезонни работници и товарни автомобили.

Туристите, които се връщат в България, могат да влязат през всички гранични пунктове.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *