Г-20 се ангажира коронавирусната ваксина да достигне до всички

Г-20 се ангажира коронавирусната ваксина да достигне до всички

Лидерите на 20-те най-големи икономики в света обещаха да обединят усилията си в това, да доставят ваксината срещу COVID-19, справедливо и достъпно, като предупредиха, че ако не се вземат мерки това да се случи, може да се стигне до глобално разделение между богати и бедни, пише Reutres.

Кризата породена от коронавируса и бъдещото равномерно и сигурно икономическо възстановяване, бяха в центъра на разговорите в двудневната среща на върха под председателството на Саудитска Арабия, която ще предаде щафетата на Италия следващия месец.

„Пандемията и нейното безпрецедентно въздействие по отношение на загубени животи, поминъци и засегнати икономики е несравним шок, който разкри уязвимости в нашата готовност и подчерта общите ни предизвикателства“, се казва в заключителния анализ от проведената среща.

Нациите от Г-20 ще работят за „защита на живота, осигуряване на подкрепа със специален фокус върху най-уязвимите и връщане на нашите икономики по пътя към възстановяване на растежа и защита на работните места“.

Ние няма да пощадим усилията си, за да осигурим справедлив достъп до ваксини, тестове и лечение”, заявяват лидерите.

Тази година световната икономика преживя рязко свиване, тъй като мерките за ограничаване на разпространението на вируса ограничиха транспорта, търговията и търсенето по цялата планета.

Лидерите на Г-20 заявиха, че глобалната икономическа активност се е ускорила частично благодарение на постепенното съвземане на някои икономики, но възстановяването е неравномерно, силно несигурно и подложено на отрицателни рискове.

Те потвърдиха ангажимента си да използват „всички налични инструменти на политиката, доколкото е необходимо“, за да защитят живота, работата и доходите на хората.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *