ДАНС обгради дома на зам.-министър по екологията Красимир Живков. Разследват го за трафик на боклук

ДАНС обгради дома на зам.-министър по екологията Красимир Живков. Разследват го за трафик на боклук

Автомобили на жандармерията са пред къщата на Красимир Живков в Ботевград. Акцията е започнала преди 6 часа тази сутрин. Най-вероятно тя е свързана с разследването за трафика на боклук от Италия. Красимир Живков е зам.-министър на околната среда и водите. 

Красимир Живков е бивш областен управител на Софийска област от мандата на ГЕРБ, а преди това два мандата кмет на Правец – през 2003 г. бе издигнат от коалиция, а през 2007 г. – от инициативен комитет.

В началото на януари Живков беше на разпит по повод водната криза в Перник. Той беше посочен от адвокатите на намиращия се тогава в ареста министър в оставка Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите. 
Неговият подпис стоял под писма за „Студена” и други язовири в страната, но не и под графиците и разрешениеята за водоползване, с изключение на едно изменение, стана ясно по-късно в съда.

Пред разследващите Живков е обяснил, че пернишкото ВиК дружество е предлагало какво количество вода от язовир „Студена“ да се подава за питейно-битови нужди. А след информация за очакваните валежи от Националния институт по метеорология и хидрология Басейновата дирекция излизала с разчет и график колко вода ще се отпусне към града.

„Месец ноември заявката на ВиК оператора е 1,6 милиона кубика. От Министерството на околната среда и водите са отредени един милион кубика, използвани са почти 1,6 млн. кубика. На 7 ноември се редуцират разрешителните за ползване на технологичен минимум – и на „Стомана“, на „Топлофикация“ остават същите. На 19 ноември изцяло е спряно подаването към двете промишлени предприятия“, каза Красимир Живков след разпита.

Единственият обвиняем за водната криза в Перник в момента е екоминистърът в оставка Нено Димов.

Освен в София и Ботевград, акции се провеждат и в други градове на страната.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *