Да изчезнеш за една нощ: Parler може никога да не възобнови работа

Социалната мрежа Parler, която Доналд Тръмп „уби“ без да иска, може и никога да не успее да възобнови дейността си. Това каза нейният изпълнителен директор Джон Матце дни след внезапното ѝ сваляне от доставчиците на услуги. Платформата понесе масирана атака от технологичните компании. Apple, Google я свалиха от виртуалните си магазини за приложения, а Amazon отказа да ѝ предоставя хостинг услуга, с което на практика направи функционирането ѝ невъзможно. 

Изненадващите действия бяха предприети с мотива, че социалната мрежа не е способна да контролира разпространението на насилствено съдържание. Свалянето ѝ обаче дойде непосредствено след миграцията в нея на американския президент Доналд Тръмп, който бе заглушен от мейнстрийм платформите след ексцесиите в Капитолия.

В интервю за Reuters Матце коментира, че не знае кога Parler би могла да се върне в онлайн пространството.

Може да не стане никога“, каза той. „Още не знаем.“

По-късно обаче той направи друг коментар, в който подчерта, че е оптимист. „Може да отнеме дни, може да отнеме седмици, но Parler ще се върне и когато го направим, ще бъдем по-силни.”

По думите му компанията води разговори с няколко услуги за хостинг, но отказа да назове имена. Опасенията му са, че тези фирми може да станат обект на тормоз. Най-добрият вариант би бил да се върне в облака на Amazon.

Parler, която имаше над 12 млн. потребители, според Матце, в понеделник заведе дело срещу подразделението за облачни изчисления на Amazon – Amazon Web Services, заради необоснования решение за внезапно спиране на хостинга.

Според Матце отношенията с Amazon са се влошили за една нощ и без особено предупреждение.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *