Две трети от германците си представят Маркус Зьодер за следващ канцлер

Две трети от германците си представят Маркус Зьодер за следващ канцлер

Все повече германци си представят баварския премиер Маркус Зьодер като наследник на Меркел на канцлерския пост.
Това показват най-новите данни от политическия барометър на ZDF, цитирани от Ройтерс.

64% от всички анкетирани смятат, че Зьодер е подходящ за канцлерския пост. Същото мнение споделят и 78% от християндемократите (ХДС/ХСС). През март 30% от запитаните виждаха лидерът на ХСС като канцлер. Тоест, коронакризата му даде отчетливо предимство.

Зьодер има солидна преднина пред останалите политици. На втора позиция е вицеканцлерът Олаф Шолц (ГСДП), който събира 48%. При всички други превес има скептичното отношение, дори и към кандидатите за лидер на ХДС. Така например 31% смятат, че Фридрих Мерц може да изпълнява функциите на канцлер, 55% обаче дават отрицателни отговори.

Само 19% одобрение за канцлер събира Армин Лашет, докато 64% не го виждат на тази позиция. Лашет е пример на Северен Рейн-Вестфалия и през юни предизвика широка дискусия в цяла Германия с изказването си, че българи и румънци са внесли коронавируса с кланиците на „Тьонис“, които се превърнаха в огнища на заразата.

Въпреки че рейтингът на Меркел скочи много в резултат на пандемията, тя препотвърди решението си, че няма да се кандидатира за още един мандат.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *