Демократите поведоха убедително на сенатските избори в САЩ

Демократът Рафаел Уорнок победи с 50.6% в надпреварата срещу кандидата на републиканците и досегашен сенатор на Джорджия Кели Лофлър, която получи 49.4%, на частичните избори за Сенат в американския щат Джорджия. Победата на Уорнок бележи повратен момент в американската политика. За първи път от 24 години насам представител на демократите в Джорджия ще заеме място в Сената.

Медиите припомнят, че вторият кръг на изборите се провежда сега, тъй като на президентския вот през ноември нито един от кандидатите не успя да спечели повече от 50% от гласовете, необходими за Сената, уточнява БГНЕС.

Кандидатите за последните две места в Сената са демократите Джон Ософ и Рафаел Уорнок и републиканците Дейвид Пардю и Кели Лофлър.

Ако демократите спечелят и двете места, това ще остави Сената на САЩ равномерно разпределен между двете партии. В този сценарий демократите все пак ще имат предимство, тъй като вицепрезидентът Камала Харис, която е демократ, ще може да даде последната дума, ако позициите на законодателите са разделени поравно при разглеждане на даден проблем.

Остава да бъдат преброени гласовете за Ософ и Пардю. Според резултатите, в момента демократът Джон Ософ води с 50,1% пред републиканеца Пардю, чийто резултат е 49.9%.

Междувеременно Доналд Тръмп засили натиска върху вицепрезидента Майк Пенс да отмени резултата от изборите по време на днешната среща на Конгреса, който се събира, за да потвърди победата на Джо Байдън. Източници, близки до вицепрезидента, казват, че той няма да се намесва в сертифицирането на изборня резултат. Тръмп обаче настоява, че Пенс може да се намеси и да промени резултата. На митинг в Далтън, Джорджия вчера той каза: “Надявам се Майк Пенс да се застъпи за нас… Той е страхотен човек. Разбира се, ако не го направи, няма да го харесам толкова много“.

Изказването на Тръмп продължи с туит, в който погрешно се твърди, че вицепрезидентът има власт да промени резултата. Експертите побързаха да опровергаят това изкаване и изтъкнаха, че няма избирателна измама.

ЕПА/БГНЕС 

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *