Депутатите одобриха актуализацията на бюджета на Здравната каса

Депутатите одобриха актуализацията на бюджета на Здравната каса

Народното събрание единодушно одобри актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса на първо четене днес. С промяната се дава възможност да болниците да получат 75 млн. лв. от тазгодишния си бюджет за покриване на неизплатени задължения, определени от НЗОК като надлимитна дейност, за 2015 и 2016 г. „За“ измененията гласуваха единодушно 132 депутати. Предложението бе внесено в парламента от Министерски съвет.

Гласуването на промените в бюджета на касата беше предшествано от дебати. От ГЕРБ посочиха, че парите са глътка въздух в здравната система, но и изтъкнаха  липсата на електронна система в здравеопазването като проблем. БСП и ДПС определиха законодателната инициатива на управляващите като работа на парче. От „Обединени патриоти“ дори настояха в новия бюджет да се предвиди големите държавни болници да нямат лимити или да работят така, че да не ги натрупват.

ДПС от своя страна видя в законодателната инициатива различни мотиви, като за най-вероятна изтъкнаха неистовото желание на управляващите да се харесат на хората, които протестират.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *