Джонсън обяви зимния COVID план на Англия

Британският премиер Борис Джонсън обяви нови противоепидемични мерки в понеделник, които ще заменят пълния локдаун в Англия, изтичащ на 2 декември, предава Reuters.

Малко повече от две седмици след като Джонсън въведе национална блокада в Англия, за да се опита да овладее спираловидно увеличение на новите случаи на коронавирус, той каза, че мерките са намалили процента на зараза и ще бъдат облекчени по план на 2 декември.

Те ще бъдат заменени от по-строга система от три нива на регионални ограничения, предназначена да продължи до пролетта на следващата година.

Джонсън е бил под натиск да премахне локдауна от законодателите в неговата Консервативна партия, където мнозина заплашиха да гласуват срещу всякакви нови ограничения, които считат за прекалено вредни за икономиката.

„Ще се върнем към регионален, диференциран подход“, заяви виртуално той пред парламента, тъй като е поставен под карантина.

Опитвайки се да облекчи притесненията сред скептиците в неговата партия, той каза, че мерките ще продължат до края на март.

Трябва да издържим на вируса, докато тестовете и ваксините не ни спасят и намалят нуждата от ограничения“, коментира Джонсън.

Магазини, фризьорски салони и фитнес зали ще бъдат отворени във всички зони в Англия и спортни събития на открито ще бъдат разрешени с до 4 000 зрители от 2 декември, според правителствения документ „Covid-19 зимен план“.

Пъбовете, баровете и ресторантите ще бъдат отворени само за доставка в тези региони с най-много заразени – „ниво 3“, най-високото ниво на ограничения. Само търговски обекти, които продават „значителни ястия“, ще могат да сервират алкохол в „ниво 2“ – сериозен удар за много собственици на бизнес, надяващи се да се изправят на крака след блокадата.

Правителството ще обяви кои региони са поставени в коя степен в четвъртък, след като разгледа последните данни за нивата на инфекция.

Джонсън също разкри плановете си да се откаже от строгия вечерен час за пъбове от 22 ч, като той вече става 23 ч.

Джонсън заяви, че министрите работят с делегирани администрации в Уелс, Северна Ирландия и Шотландия по план, който позволява на хората да виждат семействата си по Коледа, като допълнителни подробности се очакват по-късно тази седмица.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *