Джо Байдън категоричен – иска импийчмънт за Доналд Тръмп

Избраният президент на САЩ Джо Байдън обсъди с американските депутати въпроси, свързани с възможния импийчмънт на настоящия президент на страната Доналд Тръмп. Демократът каза това по време на реч в Нюарк (Делауеър), излъчена от централните канали, съобщават ТАСС и БГНЕС.

„Говорих с някои хора от Сената днес“, каза Байдън. Както той обясни, дискусията се отнасяше до това дали сенаторите ще могат едновременно да се справят с процедурата за импийчмънт, както и да се споразумеят по въпроси относно одобрението на кандидатите на Байдън за ключови постове в новата администрация и разпределението на финансова помощ в областта на пандемията. „Мисля, че президентът Тръмп не трябва да остане на власт. Точка“, предава буквално словата на Байдън неговата пресслужба.

Байдън повтори, че замесените в бунтовете в центъра на Вашингтон трябва да носят отговорност. „Мисля, че това е мнението на преобладаващото мнозинство от демократите и републиканците в Конгреса“, добави той.

Най-малко 218 американски конгресмени от Демократическата партия са обещали подкрепа за резолюцията за импийчмънт на действащия президент на републиканската партия Доналд Тръмп, съобщава „Политико“, отбелязвайки, че има достатъчно депутати, които да одобрят документа, когато той бъде гласуван в Камарата на представителите на САЩ.

Инициативата беше внесена в долната камара на законодателния орган на САЩ по-рано. В резолюцията има само едно обвинение – подбуждане към бунт. Авторите на документа са убедени, че Тръмп с поведението си в деня на безредици в Конгреса на САЩ „демонстрира, че ще остане заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията, ако му бъде позволено да остане на поста си“.

Както отбелязва „Политико“, председателят на парламента Нанси Пелоси (демократ от Калифорния) даде да се разбере, че ще постави документа на гласуване, ако самият Тръмп не подаде оставка или бъде отстранен от длъжност чрез прилагане на 25-та поправка към Конституцията на САЩ. По-рано „Вашингтон пост“ съобщи, че гласуването на резолюцията за импийчмънт може да се проведе в Камарата на представителите още в сряда.

Ако документът бъде одобрен в долната камара, Сенатът ще трябва да се заеме с въпроса за импийчмънта. Според работния график на горната камара на законодателната власт, обаче той може да премине към разглеждане на делото за импийчмънт след края на президентския мандат. Сенатът ще заседава, за да обсъди важни въпроси, свързани с гласуването до 19 януари. Президентският мандат на Тръмп изтича на 20 януари по обяд. В интервю за Си Би Ес в неделя Пелоси подчерта, че мнозина подкрепят импийчмънта на държавния глава поради факта, че той няма да позволи на републиканеца да се кандидатира отново за президент

По-рано демократите вече бяха направили опит за импийчмънт на Тръмп, но Сенатът през февруари 2020 г. оправда държавния глава по двете обвинения.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *