Джо Байдън номинира бивш посланик в Москва за директор на ЦРУ

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви днес, че номинира за поста директор на ЦРУ бившия дипломат от кариерата Уилям Бърнс, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шейсет и четири годишният Бърнс е бивш заместник-държавен секретар с 33-годишна работа в Държавния департамент по време на президенти и демократи, и републиканци; бил е посланик на САЩ в Русия и Йордания. Напуска външнополитическото ведомство през 2014 г., за да оглави мозъчния тръст Фондация Карнеги за международен мир, който пост заема сега.

След като в началото на 2017 г. Доналд Тръмп влиза в Белия дом, Бърнс запазва мълчание, но през миналата година започва да пише критични статии срещу политиката на администрацията, публикувани във „Форин афеърс“ и други издания.

Самият Джо Байдън заявява: „Бил Бърнс е изключителен дипломат с десетилетия опит на световната сцена в опазването на безопасността и сигурността на нашия народ и нашата страна“.

По думите на избрания президент кандидатът споделя неговата „дълбока убеденост, че разузнаването трябва да бъде аполитично и че всеотдайните професионални разузнавачи заслужават нашата признателност и уважение“.

„Американците ще спят спокойно с него като следващ директор на ЦРУ“, заключава Байдън по адрес на опитния дипломат.

Уилям Бърнс е удостояван с три президентски награди за особени заслуги и най-високите почести на Пентагона и разузнавателната общност, присъждани на цивилни лица.

Говореше се, че Бърнс ще бъде номиниран за държавен секретар в следващата администрация, но Байдън избра за този пост Антъни Блинкен, припомня АП.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *