Джо Байдън предупреди Великобритания да не нарушава сделката за Брекзит

Джо Байдън предупреди Великобритания да не нарушава сделката за Брекзит

Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън се включи в продължаващия спор за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз в сряда вечерта, като написа в Twitter, че „не можем да позволим споразумението от Велики петък, което донесе мира в Северна Ирландия, да стане жертва на Брекзит“, пише европейската редакция на „Политико“.

Байдън ретуитна писмо до британския премиер Борис Джонсън от членове на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, в което предупреди, че Конгресът няма да приеме търговско споразумение между САЩ и Великобритания, ако Великобритания не спази ангажиментите си към Северна Ирландия.

Отговорът дойде след като правителството на Обединеното кралство заяви, че предложеният от него законопроект за вътрешния пазар ще предостави на министрите правомощието да променят елементи от Споразумението за оттегляне, което Лондон сключи с Брюксел миналата година.

„Всяка търговска сделка между САЩ и Великобритания трябва да зависи от спазването на споразумението от [Разпети петък] и предотвратяването на връщането на твърда граница. Точка“, написа Байдън.

Туитовете дойдоха по време на посещението на външния министър на Великобритания Доминик Рааб в САЩ, който ще обяснява на демонстрацията на Тръмп подхода на Обединеното кралство към Брекзит.

В сряда Рааб се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Той се срещна и с най-високопоставения демократ – Нанси Пелоси, която миналата седмица предупреди, че „няма абсолютно никакъв шанс“ за търговска сделка между Великобритания и САЩ, ако правителството на Обединеното кралство не се съобрази с Брюксел.

Помпео даде по-положителен тон на пресконференция след дискусията си с Рааб, като заяви пред репортери, че САЩ вярват на Обединеното кралство.

„Изяснихме ясно виждането си за важността на Споразумението от Разпети петък, знаем сложността на ситуацията и направихме каквото можем, за да окажем помощ, където можем“, каза американският дипломат.

Всяка заплаха за мира в Ирландия в резултат на Брекзит се дължи на „политизирането на въпроса в ЕС“, каза Рааб на същата пресконференция.

Той настоя, че е имал „положителни разговори не само с Помпео и администрацията, но и с конгресмени от двете страни на политическата пътека“ по законопроекта за Обединеното кралство и неговите последици за Споразумението от Великия петък.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *