„Джумхуриет“: Това, което се случва в „Света София“, е възмутително

Кадрите, заснети в „Света София“, след решението да се отвори паметникът като джамия за поклонение, възмутиха Шериф Яшар, председател на управителния съвет на Асоциацията по история на изкуствата. Той отбеляза, че многократно е съобщавал на властите какво се случва в сградата, която е на възраст 1500 години, но не е постигнал никакъв резултат, цитира думите му турският вестник „Джумхуриет“.

Десети състав на Държавния съвет на Турция отмени решението на Министерския съвет от 24 ноември 1934 г. за превръщане „Света София“ в музей. След това решение президентът Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за прехвърлянето на Света София на турската служба по религиозни въпроси и за възобновяването на мюсюлманските поклонения.

След отварянето на „Света София“ като джамия в петък, 24 юли, историческият обект е залят от посетители и молещи се, като кадри от богослужението предизвикват възмущение.

Те показват как посетителите на „Света София“ оставят обувките си върху паметници с хилядолетна история, влизат в района на „махфил хюнкара“ (предназначена за владетеля ложата в джамията – ред.), принадлежащ към османския период, и седят върху защитните структури на това място с историческо значение. …

„Оставят си обувките“

Когато влязат в тази 1500-годишна сграда през Императорската порта, хората сядат върху историческия мрамор от двете страни на входа и оставят обувките си, казва Шериф Яшар.

„Влизайки в района на „махфил хюнкар“, датиращ от османския период, гражданите седят на оградата на това място с историческо значение и като се има предвид, че тези структури са дървени, те просто няма да издържат“, отбелязва Яшар.

„Властите не проявиха интерес“

Яшар заяви, че след като „Света София“ е предадена на Службата по вероизповеданията, служителите, които са работели там, са напуснали и въпреки че Службата обеща да предупреждава посетителите, ситуацията не се променя.

„Представителите на Службата по вероизповеданията не се справят добре, отново се нуждаят от професионален персонал“, казва Яшар.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *