Дипломат №1 на Германия: Тъмни облаци надвисват над отношенията между ЕС и Русия

Дипломат №1 на Германия: Тъмни облаци надвисват над отношенията между ЕС и Русия

Германският външен министър Хайко Маас предупреди, че над отношенията между Европейския съюз и Русия надвисват тъмни облаци, предаде ДПА, цитирана от Новини.бг.

„Европа без Русия или в конфронтация с Русия няма да бъде по-безопасна“, заяви Маас в Париж на семинар на френските посланици в европейски страни, но добави, че санкциите трябва да продължат, докато Кремъл не промени поведението си.

Европа трябва да е способна самостоятелно да се справя с кризите в съседство около нея, за да остане привлекателен съюзник за САЩ, каза Маас, който в момента е председател на Съвета на външните министри на ЕС.

Неговият домакин – френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, също настоя, че е необходимо Европа да отстоява своите интереси, посочвайки като пример случая със спора между Гърция и Турция за разработването на газовите залежи в Източното средиземноморие.

Когато някой от нас се сблъска с политика на свършен факт, агресивна и неоправдана политика, ние трябва да отговорим колективно, защото това е заплаха за нашия суверенитет и за интересите на съюза, подчерта Льо Дриан.

Според него би било „груба грешка“ да се остави европейската сигурност в Източното средиземноморие „в ръцете на други играчи“.

Франция заема твърда позиция срещу претенциите на Турция в Източното средиземноморие, както и срещу турската военна подкрепа за международно признатото правителство в конфликта в Либия, докато Германия се стреми да посредничи в газовия спор, засега без успех. Френският президент Еманюел Макрон твърди, че двата подхода се допълват.

Външните министри от ЕС заплашиха в петък Турция с нови санкции, но оставиха евентуално решение по въпроса за срещата на върха на 24 септември.

Льо Дриан заяви, че френско-германските отношения, отдавна смятани за политическия двигател на ЕС, са „по-силни и по-необходими отвсякога“.

Маас обаче отбеляза, че Франция и Германия все пак трябва да работят заедно с останалите държави-членки.

Германско-френските компромиси са незаменима предпоставка за напредък в Европа. Но те сами не са достатъчни, каза той, имайки предвид отношенията с Русия.

„Разбира се, отношението към Москва във Варшава или Талин е различно от това в Лисабон или Рим“, заяви Маас.

По въпроса за Брекзит той отбеляза, че Италия, Испания и Полша имат голяма отговорност за формирането на външната политика.

В тази връзка Льо Дриан изрази съжаление, че не е бил постигнат напредък в преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, като обвини за това британската „неотстъпчива и, честно казано, нереалистична позиция“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *