Директорът на Летище София подаде молба за напускане

Изпълнителният директор на Летище София Владимир Рапонджиев е подал молба за напускане. Новината потвърдиха за Economic.bg от столичното летище и Министерството на транспорта. Като мотивите за напускане са посочени „“лични причини“ и не могат да бъдат коментирани, казват от транспортното ведомство.

Молбата за напускане на изпълнителния директор на Летище София идва по-малко от два месеца, след като министърът на транспорта Росен Желязков в свое интервю за bTV изрази недоумението си от това, че Рапонджиев е издал заповед, с която планира да бъдат драстично увеличени летищните такси – няколко месеца преди договорът на новия концесионер на аеропорта да влезе в сила, което трябва да се случи в средата на тази година. Преди дни пък министърът на туризма обяви, че драстичното увеличение ще бъде замразено.

Припомняме, че през oктoмвpи 2020 г. ce пoяви зaпoвeд нa caйтa нa лeтищeтo, пoдпиcaнa oт Paпoнджиeв, зa тaĸcитe зa 2021 г. Тaĸca пътниĸ нaпpимep пo мeждyнapoднa линия беше планирано да ce yвeличи oт 7.27 нa 11.66 eвpo, ĸoeтo e нaд 60.3%. Зa дeтe тя да не е 3.64, а 5.83 eвpo. Taĸca cигypнocт, ĸoятo cъщo ce изчиcлявa нa пътниĸ, трябваше да се увеличи с 94.6%.

След появата на въпросната заповед авиокомпаниите „България Еър“, Ryanair и Wizz Air подадоха жалба в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерството на транспорта, която взе временно решение таксите да не се увеличават през настоящата година.

Временното решение не подлежи на обжалване и ще се прилага до влизането в сила на окончателното решение. Единственият компетентен орган, който може да се произнася за размера на летищните такси е Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

„Българското законодателство ясно определя компетентния орган, като е недопустимо, който и да е друг орган, включително и министър, да оказва каквато и да било намеса или влияние при определяне на размера на летищните такси на Летище София, както и да участва или влияе в съответните етапи на производство по обжалване или формиране на решения в рамките на производството или извън него“, се казва в официално съобщение на Министерството на транспорта по повод таксите на софийското летище.

Владимир Рапонджиев ще продължи да изпълнява длъжността си до назначаването на нов директор. „Когато бъде избран нов изпълнителен директор това ще бъде публично обявено така, както винаги се е случвало“, казват от Министерството на транспорта.

Владимир Рапонджиев е изпълнителен директор на летище София от май 2017 година. Преди това 7 години е бил директор на дирекция „Сигурност“ на летището.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *