Дойче веле: В оставащите няколко дни Тръмп планира да изпепели партията си

Дойче веле: В оставащите няколко дни Тръмп планира да изпепели партията си

Инес Пол

В нападението над Капитолия е виновен колкото Доналд Тръмп, толкова и неговите поддръжници. И колкото по-скоро приключи управлението му, толкова по-добре, смята Инес Пол – кореспондент на „Дойче веле“ в САЩ.

Атаките на Доналд Тръмп срещу демократичната система достигна апогея си. Направеното от него в сряда изявление, повторението на нелепите теориии за заговор и за това, че са му откраднати гласове на изборите, които изгуби преди два месеца, подтикнаха преданите му привърженици да предпиремат опит за преврат, пише тя.

Няма съмнение, че Тръмп носи изцяло политическата отговорнст за това. Именно той изпрати своята вярна тълпа от бели националисти, конспиролози и линчуващи онлайн да безчинстват в столицата на страната.

Поколения наред Съединените щати бяха символ на надеждата, когато ставаше въпрос за гарантиране на демокрацията и процедури за предаване на властта. Но Тръмп показа на останалия свят, че демократичната система в САЩ също е крехка.

Умерените привърженици на Тръмп също са виновни

Трябва да се отбележи, че проблемът беше създаден не само от Тръмп и неговите гръмки изказвания. Умерените му привърженици, които постоянно игнорираха реториката му и твърдяха, че това са просто хиперболи и приказки в интернет, също са виновни. Към тях се числят и 12 сенатори и повече от 100 души от Камарата на представителите, които се съгласиха, че по време на изборите през ноември законът е бил нарушен или най-малкото се усъмниха в резултатите от тях.
Те не направиха нищо, за да спрат хаоса и потока от дезинформация.
Републиканците наблюдаваха до последно как автократът контролира тяхната партия и се превърнаха в негови съучастници, като му позволиха да сформира правителство, което работи само за него, но не и за народа.

Реакцията на Тръмп при безредиците

По времето, когато изглеждаше, че в Капитолия демокрацията е стъпкана, президентът Тръмп седеше в Овалния кабинет и наблюдаваше по телевизията разрушенията, които самият той предизвика. Необходими бяха няколко часа, преди да направи изявление, в което помоли любезно тълпата от свои поддръжници да се държи „спокойно“. Тръмп положи малко усилия, за да вземе ситуацията под контрол, казвайки, че в действителност „обича“ своите привърженици и ги смята за „специални“. И той каза това на тълпата, демонстрираща страшно пренебрежение към демокрацията.

Изглежда, че в оставащите няколко дни до предаването на властта Тръмп планира да изпепели своята партия, а заедно с нея и основите на демокрацията. Той започна да напада най-верните си защитници като вицепрезидента Майк Пенс. Тръмп даде ясно да се разбере, че добрият републиканец е единствено този, който го защитава докрай. Тези изказвания бяха разпространени в консервативните медии и социалните мрежи и доведоха до развръзката, на която бяхме свидетели в сряда във Вашингтон. Тръмп очевидно не се безпокои за републиката, за която носи отговорност. Той по-скоро би предпочел тя да се разпадне, ако вече не може да бъде неин лидер.

Двойните стандарти на американската полиция

Полицията на Капитолия, отговаряща за защитата на двете камари ва Конгреса и неговите служители в сградата, не се справиха със задълженията си. Метежниците не срещнаха сериозна съпротива, когато Сенатът беше нападнат, стъклата разбити и нападателите даже проникнаха в кабинета на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Преди няколко месеца, когато протестиращите привърженици на движението Black Lives Matter минаха по улиците на Вашингтон, бяха посрещнати със сълзотворен газ и полицейски палки, а възмутеният президент призова мирните демонстранти да бъдат затворени, защото са се възползвали от правото си да протестират. Налице са очевидни двойни стандарти: Ако си бял и подкрепяш Тръмп, си патриот. Ако ли не – ти си опасен анархист, който трябва да бъде усмирен със сълзотворен газ и поставен зад решетките.

Сега сме свидетели на последното действие с участието на президента, който отново и отново подстрекава към насилие тези, които го смятат за свой лидер. Колкото по-скоро стане предаването на властта от Тръмп на администрацията Байдън, толкова по-добре.
––-
Инес Пол, ръководител на кореспондентския пункт на „Дойче веле“ в САЩ/БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *