Домбровскис: Всяка страна-членка трябва да има национален план за парите за възстановяване

Домбровскис: Всяка страна-членка трябва да има национален план за парите за възстановяване

Страните-членки на Европейския съюз, които искат да се възползват от фонда „Следващо поколение ЕС“, ще трябва да изготвят национален план за възстановяване и устойчивост. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, предаде БНР.

Вчера Еврокомисията обяви план за икономическо възстановяване от пандемията и проектобюджет за следващите 7 години.

Бюджетът възлиза на 1 трилион и 100 милиарда евро, а фондът за възстановяване – 750 милиарда, които ще бъдат набрани от финансовите пазари и изплащани след 2028 година.

Днес станаха ясни подробностите за изискванията към отделните страни-членки.

Домбровскис уточни, че те могат да правят това всяка година през април, заедно с програмите за национални реформи или пък през октомври предишната година заедно с проектоплановете за бюджета. След това тези планове ще бъдат оценявани от Европейската комисия и тук идва ключовата връзка с Европейския семестър, добави той:

„Когато представя националния си план, всяка страна-членка ще трябва да обясни какъв е неговият принос за постигане на приоритетите, заложени в Европейския семестър. Това ще даде гаранции, че разходите имат правилни цели и са използвани добре. Това означава също, че приоритетите на ЕС трябва да са претворени в резултати във всяка страна-членка“.

Припомняме, че сред приоритетите на Европейския семестър са „зелената“ икономика и цифровизацията като стимул за работните места и растежа, устойчивостта на обществата и здравето на околната среда.

Домбровскис добави, че всяка държава трябва да поеме политически ангажимент за осъществяването на реформите, както винаги е било при Европейския семестър.

Заместник-председателят на Еврокомисията припомни, че той обхваща икономическите и социални предизвикателства, което ще бъде заложено и в новия инструмент. Те ще трябва да намират решение според спецификата им във всяка страна-членка.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *