Европейските акции достигнаха 4-месечно дъно

Европейските акции в сряда достигнаха най-ниското си ниво от средата на месец юни след новината, че и Франция обмисля едномесечна блокада на национално ниво, за да се пребори със скока на новите заразени от коронавирус. Пазарите в Европа започнаха да реагират на негативните Covid рекорди и опасенията за нови ограничения от средата на октомври.

Европейските пазари започнаха търговията в сряда със слаби спадове, като към 11:40 ч регионалният индекс Stoxx 600 достигна понижение с 2.06%, а германският DAX се срина с 3.15%. Германия също е сред страните, които обмислят нова национална карантина заради рекордния брой на заразените, разкри в началото на седмицата канцлерът Ангела Меркел. Британският индекс FTSE 100 отписа 1.6% от стойността си, а френският CAC 40 – 2.8%.

Новата блокада, която обмисля Франция, ще бъде по-гъвкава от тази през март, според местната телевизия BFM, но подробности се очакват от изявление на френския президент Еманюел Макрон по-късно днес.

Според информация на Reuters Меркел иска да затвори ресторанти и барове от 4 ноември, а британският премиер Борис Джонсън също е поставен под напрежение заради очакванията към него да продължи по стъпките им.

Икономически чувствителните сектори, като автомобилния, банковия и застрахователния, отчетоха спадове с между 2.5 и 3.5%. Акциите на Deutsche Bank се сринаха най-съществено – с 3.6%, въпреки че банката отчете изненадваща тримесечна нетна печалба в размер на 182 млн. евро и подобри перспективите за приходите на своята инвестиционна банка.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *