Европейските лидери приеха новите санкции срещу Беларус

Европейските лидери приеха новите санкции срещу Беларус

Министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз постигнаха съгласие за затягане на санкциите срещу Беларус, предаде Politico.

Европейските лидери ще започнат работа по трети набор от санкции срещу правителството на Беларус, като този път те ще бъдат насочени към фирмите и институциите.

По отношение на Беларус ситуацията продължава да се влошава“, заяви Хосеп Борел, вицепрезидентът по външните работи на Европейския съюз, след видео срещата с външни министри.

„Днес се разбрахме да продължим с подготовката на следващия кръг от санкции. Тези санкции трябва да се отнасят не само за физическите лица, но и за институциите, предприемачите и фирмите“, добави Борел

ЕС вече наложи забрани за пътувания и блокирания на активи за близо 50 представители на властите в Беларус в знак на протест срещу непрозрачните избори в страната от 9 август и действията на властта срещу последвалите ги масови протести. Новите санкции идват заради компаниите, които финансират президента Александър Лукашенко и неговото правителство. Борел посочи, че европейските правителства трябва да предложат кои да бъдат тези компании, като не даде конкретни примери.

Държавния телеком Beltelecom е обвиняван, че спира интернета и мобилните данни, за да попречи за координацията между протестиращите, предупредиха по-рано дипломати и неправителствени организации. ЕС, който е и най-големият донор на финансова помощ за Беларус, санкционира 40 държавни представители на 2 октомври, като оттогава броят им расте.

По рано тази седмица лидерът на опозицията Светлана Тихановска, която се обяви за истинският победител от президентските избори в страната през лятото, поиска от ЕС да наложи „целенасочени финансови санкции срещу хората, които са в малкия джоб на Лукашенко“.

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви преди срещата на ЕС, че прилагането на повече мерки от рода на санкции са необходими, тъй като „белоруските власти очевидно не са готови да започнат диалог с опозицията“. Полицията в столицата Минск използва сълзотворен газ, гумени куршуми и зашеметяващи гранати, за да разпръсне събралите се на протест десетки хиляди демонстранти в неделя – 14-и пореден уикенд на недоволство след обявената победа на изборите на Лукашенко.

ЕС преразглежда финансовата помощ, която отпуска на Беларус, и средствата няма да бъдат насочвани към правителството на Лукашенко, който Брюксел не признава като законен президент“, коментира Борел.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *