Европейският съюз към САЩ: Да работим заедно за по-здрав свят

Европейският съюз предлага на Съединените щати нови приоритети на трансатлантическите отношения. Четири основни области за взаимодействие бяха представени днес от върховния европейски представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде БНР.

Европейският съюз отправя покана към Съединените щати да се присъединят към най-големия в момента общностен приоритет – борбата срещу пандемията от Covid-19, каза Борел:

„Като отговор на коронавируса трябва да работим заедно за по-здрав свят. Това е и покана към Съединените щати да се присъединят към Европейския съюз в ролята му на глобален лидер за насърчаване на сътрудничеството в отговор на пандемията.

Трябва отново да отворим нашите икономики и общества – колкото е възможно по-бързо и заедно да укрепим и реформираме Световната търговска организация“.

Като друг приоритет Борел посочи лидерството в борбата с климатичните промени и подчерта, че е необходима съвместна работа за постигането на нулеви емисии до 2050 година, а за целта трябва обща климатична инициатива в рамките на Световната търговска организация.

Като други области на сътрудничество Борел посочи търговията и технологиите и глобалните действия за по-демократичен свят.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *