Европол: Македония е ключова точка на Балканите за разпространение на афганистански хероин в Европа

Европол: Македония е ключова точка на Балканите за разпространение на афганистански хероин в Европа

По данни на Европейската полицейска служба (Европол) Северна Македония е ключовата държава на Балканите, която всички смятат за единствената точка за разпространение на афганистански хероин в Европа, отбелязва скопското електронно издание „Слободен печат“, цитирано от Агенция „Фокус“.

Тъй като географското местоположение позволява връзка с пет държави, т.е. България, Турция, Косово, Сърбия и Албания, Северна Македония е отбелязана като основна точка на главния хероинов път. По-голямата част от хероина се внася контрабандно в Швейцария и Нидерландия, тъй като там има и най-голям брой потребители на този вид дрога.

Според Европол македонските контрабандисти преопаковат и съхраняват големи количества хероин, идващи от Турция, за по-нататъшна контрабанда в страни от Западна и Централна Европа.

Експертни данни показват, че първите директни доставки от Афганистан са регистрирани през 2010 г. Престъпните групировки от Западните Балкани купуват сериозно големи количества хероин директно от тази страна. Според Европол значително количество от дрогата влиза в Албания през Северна Македония, по-точно в Елбасан. В този град, който е четвъртият по големина в страната, остава малко количество наркотици. По-голямата част от тях тръгват по пътя към Европа.

Припомня се, че в Елбасан живее голяма македонска общност. Именно този град и Северна Македония са ключовите точки за разпространението на хероин в Италия.

В Европа незаконната търговия с хероин се е увеличила значително през последните години. Всеки ден полицията в ЕС изземва над 1000 килограма.

Афганистан е основен производител на хероин. Само през 2019 г. са произведени над 400 тона от наркотика и се смята, че в Европа се консумират 150 тона от него. Междувременно пътищата за трафик на хероин се диверсифицират и в повечето случаи се използват т.нар Балкански и Северен маршрут, според доклада на Европол.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *