Единственият жив син на Ким Ир Сен, живял и в България, поема властта в Северна Корея?

Единственият жив син на Ким Ир Сен, живял и в България, поема властта в Северна Корея?

Приблизително за времето, в което съществува режимът в Северна Корея, Ким Пьон-ил винаги е бил считан за един от наследниците на трона на властта в азиатската тоталитарна държава. И точно в този момент, когато здравословното състояние на племенника му Ким Чен-ун е обвито в мистерия, неговото име става изключително актуално сред управляващите редици в Пхенян.

За 65-годишният Ким Пьон-ил се знае, че е единственият жив син на основателя на режима в Северна Корея Ким Ир Сен. Той изкарва около 40 години в чужбина като дипломат в редица европейски страни, сред които Унгария, България, Финландия, Полша и Чехия. Завръща се в родината си през миналата година.

Според бившия севернокорейски посланик в Лондон Тай Йон-хо, който през 2016 г. намира убежище в Южна Корея, едва ли консервативно настроените фактори в Пхенян ще позволят на сестрата на Ким Чен-ун да завземе властта, изтъквайки две основни причини – тя е жена и е прекалено млада (около трийсетте).

,,Проблемът е там, че управлението на Ким Йо-чен едва ли ще бъде устойчиво“, смята Тай Йон-хо, според когото страната, начело с нея, ще навлезе в хаос.

Ето защо според бившия дипломат водещите партийни фигури в Пхенян ще се опитат да предотвратят това и за целта ще сложат именно Ким Пьон-ил да ръководи върховната власт в Северна Корея, който, впрочем, в момента се намира под домашен арест.

Според някои наблюдатели и анализатори от Южна Корея обаче е твърде малко вероятно Ким Пьон-ил да оглави тоталитарната държава, тъй като в такъв случай не е изключено да се разправи с някои висши функционери в партията, които в продължение на десетилетия са правили всичко възможно, за да ограничат влиянието му в Северна Корея, информира агенция “Блумбърг“.

Други коментатори пък споделят, че Ким Чен-ун никога не е виждал в лицето на Ким Пьон-ил някаква сериозна заплаха за властта си, поради което пощадява живота му в началото на своето управление, когато други членове на семейството нямат същия късмет.

През 2015 г. Ким Пьон-ил е назначен за посланик в Чехия, а две години по-късно получава специална протекция след убийството на Ким Чен Нам – най-възрастният син на севернокорейския лидер Ким Чен Ир.

Припомняме, че Ким Чен Нам загива в Малайзия през февруари 2017 г. при съмнителни обстоятелства.

Източник: Новини.бг

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *