Експерти: Милиони деца са застрашени при втора вълна на коронавируса

Експерти: Милиони деца са застрашени при втора вълна на коронавируса

Доклад предупреждава за „бедствие“ в глобален план за милиони деца при втора вълна на епидемия от коронавирус, каквато предвижда Световната здравна организация (СЗО).

Пандемията на коронавирус ще има „катастрофално“ въздействие върху правата на децата в световен мащаб, пише „Гардиън“, цитиран от Канал 3.

Правозащитната холандска организация „KidsRights“ предупреждава, че милиони деца ще изпаднат в крайна бедност заради епидемията, която ограничи средствата на много държави, предназначени за здравеопазване и образование за младите.

Световната здравна организация предупреди за „незабавен втори пик“, ако ограниченията са вдигнат твърде рано. Това може да засили експлоатацията на детски труд и да увеличи браковете с непълнолетни, предупреждават правозащитниците.

Припомняме, че д-р Ханс Клюге – директор на СЗО за европейския регион, отправи остро предупреждение към страните, които започват да облекчават ограниченията си, заявявайки, че сега е „време за подготовка, а не за празнуване“.

Европейските страни трябва да се подготвят за смъртоносна втора вълна от коронавирусни инфекции, тъй като пандемията не е приключила. Това, че броят на случаите на COVID-19 в страни като Великобритания, Франция и Италия започва да намалява, не означава, че пандемията приключва. Страните трябва да използват това време разумно и да започнат да укрепват системите за обществено здраве, както и да изграждат капацитет в болници, отделения за спешна помощ и интензивно лечение, каза той.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *