Емил Димитров: Нямам партийно назначение, Борисов може да иска оставката на Живков

Емил Димитров: Нямам партийно назначение, Борисов може да иска оставката на Живков

Не мога да искам оставката на г-н Живков. Това е правомощие на премиера, каза министърът на екологията Емил Димитров на пресконференция в парламента.

Емил Димитров коментира вчерашния арест на заместника си Красимир Живков.

„Г-н Живков не е работодател на никого в страната. През последните три месеца той не е идвал при мен с кандидатури за назначения и уволнения. Имах определено недоволство от работата на определени регионални директори, които бяха сменени“, добави Димитров.

Нямам партийно назначение. Това не е искано от мен, подчерта екоминистърът.

Оказваме съдействие на прокуратурата. Всичко, което трябва, сме дали. Документи с кашони вървят – снимат се, преснимат се, посочи Емил Димитров. В цялото министерство атмосферата не е добра – стоят в коридора и чакат да ги арестуват, заяви Емил Димитров.

Той уточни, че не е коментирал въпроса с вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, като добави, че няма и какво да коментира с него по темата.

Димитров заяви, че ако бъде намерен подходящ човек за поста министър на околната среда и водите, е готов да подаде оставка във всеки един момент. „Никога не съм искал поста, никога не съм се натискал“, категоричен бе Емил Димитров.

Димитров посочи, че не е редно да коментира действия на прокуратурата. „Това може да го прави само съдията или началника на прокурора. Това, което мога – помогнах. Вчера изпратих екипи на три места да направят проверки, лаборатории. Тази нощ се надявам в 3.00 ч. да са се върнали пробите. Ще направим всичко необходимо, което наблюдаващият прокурор или следовател прецени за необходимо. Не съм запознат с нито една от тези неща, които вие казвате. Реално зам.-министър не може да назначава в страната. Вчера ме питахте дали ще искам оставката на г-н Живков, това премиерът може да го прави“, обърна се към медиите Емил Димитров.

„Имах известно недоволство от работата на определени директори на териториални структури. Знаете, че и в Пловдив беше сменен, и на Басейнова беше сменен, в Стара Загора беше сменен, в Хасково предстои пенсионирането му и обявяване на конкурс, в Русе предстои обявяването на конкурс, в Плевен е сменен, във Враца беше временно изпълняващ и си отива на длъжността, на Монтана и на Перник, както и двама директори на Басейнова дирекция. Един директор на Изпълнителна агенция по околна среда. Това са действия, които аз съм предприел. Затова вчера казах, че министъра и зам.-министъра се назвачават от премиера и по предложение на премиера. Всички под тях са за съжаление моя отговорност. Друг не е разписвал заповеди“, повтори тезата си Димитров.

Министърът обясни, че разговорите, които е провел с премиера и с главния прокурор са били за мерките след коронавируса. По думите му идеята е постигнатите резултати да бъдат запазени.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *