ЕНП стяга редиците заради резолюцията за България, Радан Кънев е сред нелоялните на партийната линия

ЕНП стяга редиците заради резолюцията за България, Радан Кънев е сред нелоялните на партийната линия

Резолюцията за България и климатичният закон са принудили Европейската народна партия да припомни на евродепутатите си строгите партийни правила. Едно от тях е, че нелоялните на партийната линия членове на политическата група няма да бъдат назначавани за докладчици и дори за докладчици в сянка, предава БНР.

„Политико“ съобщава, че според оповестено писмо, само усърдните и верни членове на партията в Европарламента ще имат право на влияние върху законодателството и твърди, че става дума за нови правила на групата.

„За разпределението на докладите ще има един основен критерий и той се нарича лоялност. Доброто познаване на дадено досие фигурира сред „останалите критерии“, като опит и подготовка“, допълва „Политико“.

„Става дума не за нови, а за стари правила, които бяха напомнени преди гласуването на Общата селскостопанска политика преди 10-ина дни, а основна причина за това беше вотът на бунтарите по резолюцията за България и целите на климата“, заяви пред „Хоризонт“ отлично информиран източник. Той подчерта, че тези две теми са били капката, от която е преляла чашата.

6 евродепутати от ЕНП, сред които Радан Кънев, гласуваха в подкрепа на резолюцията за България, 23-ма от групата се въздържаха.

Проблемът се е появил и при вота по климатичния закон в началото на октомври, когато Европарламентът прие, в т.ч. и с гласовете на групата на ЕНП, намаляване на вредните емисии до 60 на сто до 2030-та година въпреки партийната повеля да се гласува в полза на съкращаването им до 55 на сто.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *