ЕП настоява работещите от вкъщи да имат правото да се „изключват“

Извън работното време на служителите трябва да бъде позволено да изключват цифровите устройства, без да се сблъскват с последствия от това. Това се казва в резолюция, приета във вторник с 31 гласа „за“, 6 гласа „против“ и 18 въздържали се от членовете на Европейския парламент (ЕП).

От комисията по заетостта казват, че страните от ЕС трябва да гарантират, че работниците могат да упражняват правото си на ефективно изключване, включително чрез колективни трудови договори. Те посочват, че това право е жизненоважно за защита на здравето на служителите.

Културата да бъдеш „винаги включен“ и нарастващото очакване работниците да бъдат достъпни по всяко време могат да повлияят отрицателно на баланса между професионалния и личния живот, физическото и психическото здраве и благосъстоянието, твърди Комитетът по заетостта.

Те призовават Комисията да предложи директива на ЕС относно правото на изключване, тъй като то не е изрично заложено в законодателството на ЕС. Депутатите също така подчертават, че възможността да се изключи от работа трябва да бъде основно право, което позволява на служителите да се въздържат от свързани с работата задачи и електронна комуникация извън работното време, без да се сблъскват с последствия.

Според Eurofound от началото на пандемията COVID-19 над една трета от работниците в ЕС сега се трудят от вкъщи. Понастоящем няма европейска правна рамка, която директно да дефинира и регулира правото на изключване. Широкото използване на цифрови инструменти и информационни и комуникационни технологии дава възможност да се работи отвсякъде и по всяко време.

Тези технологии могат да имат вредни последици, удължаване на работното време, размиване на границите между работата и личния живот и допринасяне за някои видове „трудов номадизъм“ – всички изострени от кризата COVID-19.

Очаква се незаконодателната резолюция да бъде гласувана на пленарна сесия през януари 2021 г. След като бъде одобрена от Парламента, тя ще бъде представена на Комисията и страните от ЕС за изпълнение като част от бъдещи регулаторни решения.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *