ЕП призна Координационния съвет на опозицията в Беларус за „временен представител на народа“

ЕП призна Координационния съвет на опозицията в Беларус за „временен представител на народа“

Европейският парламент (ЕП) заяви, че Координационният съвет на белоруската опозиция е „временен представител на народа“ на страната и призова институциите на ЕС да му съдействат. Това се казва в резолюцията на Европейския парламент относно Беларус, цитирана от TACC.

„Европейският парламент приветства Координационния съвет като временно представителство на хората, изискващи демократични промени в Беларус , потвърждава в тази връзка призивите на белоруския народ за своевременна организация на нови, свободни и честни избори под международния надзор на ОССЕ и в съответствие с международно признатите стандарти, – се казва в документа. – Европейският парламент призовава Европейската комисия и Съвета на ЕС да предоставят помощ на беларуската демократична опозиция, включително Координационния съвет, оглавяван от Светлана Тихановская.“

Европейският парламент също призова ЕС да блокира предоставянето на заеми на Беларус чрез Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и да започне широко финансиране на опозицията на страната.

„Европейският парламент призовава за увеличаване на финансирането от ЕС за белоруското гражданско общество, като същевременно замразява всякакви трансфери на средства от ЕС към настоящото белоруско правителство и контролирани от държавата проекти и за спиране на отпускането от ЕИБ, ЕБВР и други на заеми за сегашния режим“, се казва в него.

Резолюциите на Европейския парламент имат препоръчителен характер и не са задължителни за прилагане от институциите на ЕС.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *