Ердоган се похвали с ново находище на газ в Черно море

Ердоган се похвали с ново находище на газ в Черно море

Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви откриването на допълнителни 85 милиарда кубически метра природен газ в Черно море, след историческата находка това лято.

„Общото количество запаси от природен газ в кладенеца „Туна-1“ в газовото поле Сакария достигна 405 милиарда кубически метра“, каза Реджеп Тайип Ердоган след проверките си на сондажния кораб „Фатих“.

По думите му, корабът е продължил работа след откриването на първото находище и по време на проучванията е било открито още едно със залежи от 85 млрд. куб. метра газ.

„Резервите, които открихме в Черно море, са най-големият въглеводороден ресурс в страната ни до днес“, добави той.

Съобщението на Ердоган идва няколко месеца след историческата находка от природен газ през август, също в Черно море.

В сряда, говорейки с депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието, Ердоган каза: „Ние ще станем свидетели на находките на място и ще обявим размера на новите резерви.“

Съобщението през август за 320 милиарда кубически метра във водите на Черно море от сондажния кораб „Фатих“ направи Турция „много щастлива“ и сега дойдоха още добри новини, каза той.

След находката от това лято, когато „Фатих“ откри кладенеца „Туна-1“ в газовото поле „Сакария“, на около 170 километра от северното крайбрежие на Турция, турските власти казаха, че скоро може да бъдат намерени още резерви.

Откритието беше най-голямото в историята на Турция. Добивът на газ от Черно море е планиран за януари 2023 г.. Повечето експерти поставят под съмнение бързината, с която Турция може да започне да извлича „синьото гориво“, както и оценката на количествата, които са открити.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *