ЕС е готов на някои отстъпки в преговорите с Обединеното кралство след Брекзит

ЕС е готов на някои отстъпки в преговорите с Обединеното кралство след Брекзит

Европейският съюз е готов да промени позицията си, що се отнася до риболова в преговорите с Великобритания, които ще бъдат подновени следващата седмица, предава Reuters, като се позовава на собствени източници.

Това би била първата по-сериозна отстъпка, която Брюксел е готов да направи в преговорите с Лондон за търговските взаимоотношения между двете страни след като Обединеното кралство напусна ЕС.

Риболовът е една от по-чувствителните теми за Франция и ЕС заяви по-рано, че няма да подпише нова търговска сделка с Великобритания без стабилно споразумение.

В момента по-голямата част от риболова се извършва в британски води, а уловът отива за европейските рибари.

Великобритания обаче иска да контролира собствените си води и риболова в тях, след като се превърне в изцяло независима държава, след като Брекзит официално бъде завършен в началото на 2021 г. ЕС от своя страна иска статуквото да остане, което европейски служител описа пред Reuters като „максималистично“ начало на преговорите. Той заяви, че има знаци, че ЕС ще предприеме различен подход в близкото бъдеще.

„Ще се опитаме да променим исканията си, за да задържим всичко така, както е в момента, което е до известна степен максималистична начална позиция, ако Великобритания също промени своите позиции по отношение на крайбрежието. Там има място за компромиси“, каза той.

Европейски дипломат, запознат с темата за Брекзит също заяви, че Общността иска да постигне компромис що се отнася до риболова в преговорите следващата седмица.

„Нашата начална линия със сегашните условия не може да бъде задържана“, каза той и допълни, че ЕС ще се опита да „изравни“ позициите си с тези на Великобритания.

Преговорите между Великобритания и ЕС за взаимоотношенията след Брекзит продължават, но до момента не е постигнат съществен прогрес по тях, до голяма степен заради пандемията от COVID-19, която ги забави.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *