ЕС иска отпадане на забраната за пътуване към Англия на превозвачите

Европейската комисия прие днес препоръки относно координиран подход към мерките за пътуване и транспорт към Обединеното кралство заради увеличаващите се случаи на новата мутация на COVID-19. Комисията отбелязва, че до края на годината е в сила преходният срок след оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Дотогава според ЕК не би било редно държавите от ЕС да ограничават пътуването от и към Великобритания, а от 2021 г. следва да възприемат тези пътувания като връзки с чужда държава. В ЕС е в сила списък на чужди страни, чиито граждани могат да пътуват по основателни причини до държави от Общността. Списъкът се преразглежда редовно от държавите членки в Съвета, уточняват от пресслужбата на Европейската комисия.

ЕК предлага с Великобритания да бъдат установени коридори за бързо преминаване на стоки. От Нова година се препоръчва до следващо нареждане всякакви двустранни пътувания да бъдат ограничавани, ако не са по съществен повод – по работа или по семейни причини. За служителите в превозите се предлага да бъдат освободени от всякакви ограничения, когато пътуват по работа.

От пътуващите, които изпълняват важни функции, например медицинският персонал, следва да се изисква да бъдат подложени на тест, но не следва да се изисква да бъдат поставени под карантина, докато изпълняват тази основна функция.

 За пътуващите транзит се предлага да не бъдат поставяни под карантина, но се допуска да бъдат изследвани. ЕК настоява за отмяна на всякакви ограничения в движението на самолетите и влаковете между европейските и британските граници.

Препоръките идват след като Франция затвори границите си за Великобритания заради новата мутация на коронавируса и това предизвика километрични опашки от чакащи тирове и забавяне в доставките.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *