ЕС премахва ограниченията за износ на медицинско оборудване към Западните Балкани

ЕС премахва ограниченията за износ на медицинско оборудване към Западните Балкани

Висши фигури от ръководството на Европейския съюз изпратиха съвместно писмо до министрите на външните работи на Западните Балкани, с което потвърждават премахването на ограниченията върху износа на медицинско оборудване от ЕС за Западните Балкани, предава „Макфакс“, цитирана от Агенция „Фокус“.

Съвместното писмо е подписано от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел, от европейския комисар по търговията Фил Хоган и от еврокомисаря по политиката за съседство и разширяване Оливер Вархели.

В него се казва, че ЕС продължава да е изцяло ангажиран с международното сътрудничество и с подпомагането на най-уязвимите страни в света, особено в Западните Балкани, като най-близки партньори на Брюксел.

Комисията заяви, че е представила предложение за изменение на процедурата за получаване на разрешение за износ на медицинско оборудване, в съответствие с нуждите на страните от Западните Балкани.

В писмото се отбелязва, че света в момента се намира пред огромно предизвикателство, а пандемията е причинила ситуация, при която много страни по света, включително в ЕС, са предприели стъпки за предотвратяване на недостига на защитно медицинско оборудване и предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта. В същото време от Брюксел са съгласни, че борбата срещу пандемията изисква колективни действия.

В него още се казва, че в допълнение към финансовата помощ, предоставена в отговор на кризата, ЕС вече е предприел стъпки, за да помогне на страните от Западните Балкани да увеличат собственото си производство на защитно и медицинско оборудване.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *