ЕС: Турция да зачита гръцкия суверенитет

ЕС: Турция да зачита гръцкия суверенитет

Върховният представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел призова Анкара да зачита суверенитета на Гърция и Кипър, докато Турция се опитва да разшири влиянието си в Източното Средиземноморие.

Изказването му е в отговор на плановете на Турция да започне проучване за въглеводороди в близост до гръцки острови. Европейският дипломат заяви, че ЕС поддържа „близък контакт“ с Атина и Никозия и следи развитието на ситуацията, пише „Катимерини“.

Европейският съюз призовава Турция да спре сондажните работи в районите на изключителна икономическа зона или териториалните води на Кипър и Гърция.

Съветът по външни работи вече е изпратил „силно послание“ до Анкара по този въпрос.

Според Борел, нарушенията на Турция са въпрос от „изключително значение“ по отношение на преговорите за членство в Анкара в ЕС.

Неговите коментари съвпаднаха с дипломатическата совалка, която Атина предприе с цел мобилизиране на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, ЕС и НАТО за оказване на натиск върху Анкара след публикуването в турския правителствен вестник на карта, включваща райони на гръцкия континентален шелф, за които турската петролна корпорация (TPAO) е подала заявление за разрешителни за проучване.

Въпреки това турското външно министерство заяви, че Анкара ще продължи нормално своите дейности, заявявайки, че районите до шест морски мили от Родос, Касос, Карпатос и Крит са част от континенталния шелф на Турция.

Междувременно Съветът за национална сигурност на Турция обяви, че страната „без какъвто и да е компромис“ ще продължи да защитава правата си в Източното Средиземноморие.

Източник: БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *