ЕС ще обсъди въвеждането на ваксинационен паспорт

Европейската комисия (ЕК) все още не е готова да се произнесе по сертификатите за ваксинация на граждани на ЕС. Този въпрос ще бъде обсъден на 21 януари по време на видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на Съюза, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер. Неговият коментар е по повод днешното искане на Гърция да бъде въведен ваксинационен сертификат на територията на ЕС, „за да се улесни свободата на придвижване на ваксинираните срещу COVID-19“.

„Всичко това ще бъде предмет на разговори на ниво държави членки. Предстоящата дискусия ще се проведе следващата седмица по време на видеоконференция на държавни и правителствени ръководители“, каза говорителят по време на брифинг в Брюксел днес,. „Ние, разбира се, ще подготвим тази дискусия, но на този етап не можем да обсъдим този конкретен въпрос или да ви дадем насоки по него.“

В края на миналата седмица пресслужбата на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че свиква видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС на 21 януари относно борбата срещу коронавирусната инфекция.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *