Жозеп Борел: ЕС не вижда нужда от санкции срещу Китай заради Хонконг

Жозеп Борел: ЕС не вижда нужда от санкции срещу Китай заради Хонконг

Не виждаме необходимост от налагане на санкции на Китай заради последните събития в Хонконг. Това заяви днес върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Първият дипломат на Брюксел уточни, че на днешната видеоконференция на европейските външни министри само една държава е поставила въпроса за санкции. По неговите думи санкциите не са пътят в този случай и отношенията на 27-те с Пекин са сложни, затова не може да се сведат до едно измерение. Върховният представител поясни, че ЕС е разтревожен от последните събития, които поставят самостоятелността на Хонконг под въпрос.

„Последните събития подкопават споразумението с Великобритания за самостоятелността на Хонконг в рамките на единната китайска държава“, посочи Борел. Той допълни, че Брюксел ще обсъди с Пекин този въпрос при следващите двустранни срещи. Борел потвърди, че срещата с китайските власти, насрочена за по-късно тази година, ще се състои, стига пандемията от COVID-19 да позволи това.

По неговите думи напрежението между Пекин и Вашингтон дава все по-голямо отражение. Борел добави, че отношенията на ЕС с Пекин следва да търсят баланс и да останат основани на доверие и уважение. По неговите думи европейската политика почива на ценностите и на интересите на ЕС.

Борел нарече Китай съперник, съюзник и партньор. Той отбеляза, че има нужда от честен диалог с Пекин. Върховният представител посочи, че ролята на Китай на световната сцена в последните две десетилетия расте покрай четирикратното увеличаване на китайската икономическа сила, което води до геостратегически последици.

Според Борел днес светът не може да реши без Китай например въпроса с опазването на околната среда, след като от тази държава идват 30 на сто от замърсяването. Ще продължим да оказваме натиск над китайските власти, за да знаят, че събитията в Хонконг ще повлияят при обсъждането на въпросите от общ интерес, допълни той.

В отговор на въпроси на пресконференция Борел добави, че предстои нова оценка за стратегията за отношенията ЕС-Китай заради пандемията и Хонконг, както и заради все по-настъпателната китайска дипломация.

„Опитваме се да защитим интереса на ЕС и да опазим европейските ценности в отношенията с Пекин“, заяви Борел. Той уточни, че не вижда заплаха за европейските инвестиции в Китай.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *