Жозеп Борел: ЕС трябва да възприеме по-активна стратегия спрямо Китай

Жозеп Борел: ЕС трябва да възприеме по-активна стратегия спрямо Китай

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел призова ЕС да възприеме „по-активна стратегия“ спрямо Китай на фона на засилващите се признаци, че Азия измества САЩ като центъра на глобалната мощ, предават Асошиейтед прес и БТА.

Говорейки днес на видеоконференция на посланици на Германия в други страни, Борел отбеляза, че „анализатори отдавна говорят за края на предвожданата от САЩ система и за настъпването на века на Азия“. Той отчете, че „това става пред очите ни“.

Според Борел сегашната пандемия, връхлетяла света, може да се разглежда като повратна точка в преместването на глобалната мощ от Запад на Изток и ЕС е „под нарастващ натиск да избере на чия страна да застане“. Той подчерта, че 27-членният блок „трябва да следва собствените си интереси и ценности и да избегне да бъде използван от едната или от другата страна“.

Макар че нарече възхода на Китай „впечатляващ“, Борел каза, че настоящите отношения между Брюксел и Пекин невинаги се базират на доверие, прозрачност и реципрочност“.

„Ние имаме шанс само ако при общуването с Китай спазваме колективна дисциплина“, подчерта върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. Той добави, че предстоящата среща на върха ЕС-Китай наесен може да бъде възможност за единна европейска позиция.

„Нуждаем се от по-активна стратегия за Китай, която изисква и по-добри отношения с другите демократични страни в Азия“, подчерта Борел.

Говорейки на същата конференция чрез видеовръзка, германският министър на външните работи Хайко Маас повтори призива на Борел към Китай за повече прозрачност, особено в светлината на притесненията, възникнали за информационната политика на Пекин по време на ранните етапи от пандемията от коронавируса.

Германия ще поеме 6-месечното ротационно председателство на ЕС от 1 юли, припомня АП.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *