Жозеп Борел: Щурмът на Капитолия е „сигнал за събуждане в защита на демокрацията“

„Шокиращите събития“ във Вашингтон „трябва да са сигнал за събуждане“ за защитниците на демокрацията по целия свят, заяви в неделя върховният дипломат на ЕС Жозеп Борел, цитиран от европейската редакция на Politico.

„Невероятните събития в сряда показват колко е увредено и разделено американското общество след четири години администрация на Тръмп“, написа Борел в публикация в блог.

Испанският политик заяви, че е шокиран от „тълпата, нападнала Капитолийския хълм“ във Вашингтон миналата седмица, и припомни опит за преврат в родината му през 1981 г., когато подполковник Антонио Техеро доведе 200 въоръжени офицери от Гражданската гвардия в конгреса по време на гласуване за избиране на министър-председател.

Макар да отбелязва, че събитията в американската столица „не могат да се сравняват с нападението срещу испанския конгрес“, Борел каза, че „не може да се подценява значението на случилото се и потенциалната катастрофа, причинена, ако въпросът е бил дерайлирал още повече“.

„Това, което видяхме в сряда, беше само кулминацията на много тревожни събития, случващи се в световен мащаб през последните години“, каза Борел.

За да избегнем по-нататъшно размиване на демократичните ценности и институции, „трябва незабавно да се противопоставим на всяко нарушение на независимостта на демократичните институции … на всяка възпламенителна и реч на омразата от страна на демагозите, на всяка дезинформационна кампания и фалшиви новини,“ заяви Борел.

Той призова за размисъл относно „първопричините“, подхранващи такива сили, като се позова на „дисфункциите на нашите икономики“, включително укриване на данъци, „отслабване на способността за регулиране на големи мултинационални компании“ и висока безработица, и призова за засилено глобално сътрудничество.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *