Заведенията обявиха стачна готовност, ако правителството не ги обезщети

До понеделник, включително, представители на заведенията в България ще преговарят с правителството за всички свои искания. В случай, че не получат желаното от Сдружението на заведенията в България обявиха, че преминават към ефективни стачни действия.

Част от исканията на бизнеса са за мораториум върху кредитите на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година, спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г. Освен това заведенията настояват държавата да поеме 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени, както и на самонаетите лица спрямо осигурителната им тежест.

Заради обявените нови ограничителни мерки, които влизат в сила в петък вечер, правителството прие нoвa мяpĸa в пoдĸpeпa нa зaтвopeнитe зapaди чacтичния лoĸдayн бизнecи. Πocтaнoвлeниeтo e зa изплaщaнe нa ĸoмпeнcaции зa paбoтeщи в иĸoнoмичecĸи дeйнocти, чиятo дeйнocт e cпpянa c aĸт нa дъpжaвeн opгaн. Тя обясни, че според новата мярка тези, които са осигурени на 8-часов работен ден ще получават по 24 лв. на ден.

Колеги, до понеделник включително влизаме в поредица от преговори по всички икономически искания от последното ни писмо. Ще помолим за вашето търпение и доверие към браншовите организации. Официалната ни позицията беше обявена на 23 ноември 2020г. в писма до министър-председателя Бойко Борисов и всички ресорни министерства. При незадоволителни резултати от преговорите, преминаваме към ефективни стачни действия. Благодарим за разбирането!, се казва в позиция от днес на Сдружението на заведенията в България.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *